No. 82 (2021)

					View No. 82 (2021)

INVESTIGACIÓN Y CIENCIA DE LA UNIVERSIDAD AUTÓNOMA DE AGUASCALIENTES, año 29, núm. 82, periodo enero-abril de 2021, es una publicación periódica, cuatrimestral, multidisciplinaria, editada y distribuida por la Dirección General de Investigación y Posgrado de la Universidad Autónoma de Aguascalientes, Av. Universidad No. 940, Ciudad Universitaria, C.P. 20131, Aguascalientes, Ags., México. Tel./Fax. 449 910 74 00, ext. 34113, www.uaa.mx/investigacion/revista, revistaiyc@correo.uaa.mx. Editor responsable: Elizabeth Casillas Casillas. Número de Certificado de Reserva otorgado por el Instituto Nacional del Derecho de Autor: 04-2002-042412342500-102, ISSN: 1665-4412, Número de Certificado de Reserva otorgado por el Instituto Nacional dl Derecho de Autor: 04-2018-060115052000-203, e-ISSN: 2521-9758. Número de Certificado de Licitud de Título: 12284, Número de Certificado de Licitud de Contenido: 8497, ambos otorgados por la Comisión Calificadora de Publicaciones y Revistas Ilustradas de la Secretaría de Gobernación. Diseñada e impresa en el Departamento de Procesos Gráficos de la Universidad Autónoma de Aguascalientes, Av. Universidad No. 940, Ciudad Universitaria, C.P. 20131, Aguascalientes, Ags., México. Este número se terminó de imprimir en marzo de 2021 con un tiraje de 150 ejemplares.

Published: 2021-03-31

Artículos de Investigación

  • Preparation of marinade with Pomacea flagellata (Mesogastropoda: Ampullariidae) pickled snail meat from Tabasco, Mexico

    Carlos Alberto Cuenca Soria, Edgar Estuardo Ramírez-Muñoz, Martha Isabel Centeno-Zúñiga, Heradia Pascual-Cornelio, Emilio Jesús Maldonado-Enríquez, Malaquías Hernández-Ortiz, Juan Guzmán-Ceferino, Martha Esther May-Gutiérrez
    5-14
    DOI: https://doi.org/10.33064/iycuaa2021822574
  • Proximal evaluation and antioxidant content of a spaguetti-like pasta from grape pomace and amaranth

    Abizaday Rodríguez-Zúñiga, Ana Angélica Feregrino-Pérez, Manuel Juárez-García, Juan Fernando García-Trejo, José Mancillas-Medina, Martha Ávila-Ontiveros, Areli Leyva-Maldonado, J. Francisco Ramírez-García
    15-23
    DOI: https://doi.org/10.33064/iycuaa2021823538
  • Nutraceutical evaluation of a coyota-type bread made from wheat flour, beans and nopal with fig jam

    Santos Matías Solís-García, Sandra Olimpia Mendoza-Díaz, Manuel Juárez-García, José Mancillas-Medina, Martha Ávila-Ontiveros, Areli Leyva-Maldonado, J. Francisco Ramírez-García
    24-32
    DOI: https://doi.org/10.33064/iycuaa2021823539
  • Identification of MMP-7-181A>G polymorphism in potosine women with cervical intraepithelial neoplasia

    Verónica Gallegos-García, Omar Medina- de la Cruz, Saúl Enrique Escoto Chávez, Dario Gaytán- Hernández , Edgar Villegas- Hinojosa, Yolanda Terán- Figueroa
    33-41
    DOI: https://doi.org/10.33064/iycuaa2021822452
  • Environment and innovation in firms of Aguascalientes, Guanajuato, Queretaro and San Luis Potosi, Mexico

    Roberto González-Acolt, Rubén Macías-Acosta, Luis Lenin Herrera-Díaz de León
    42-49
    DOI: https://doi.org/10.33064/iycuaa2021823541
  • Innovative business models with native corn in Mexico

    Bey Jamely López-Torres, Roberto Rendón-Medel, Tania Carolina Camacho-Villa, Jonathan James Hellin, Fernando Cervantes-Escoto
    50-60
    DOI: https://doi.org/10.33064/iycuaa2021823542
  • Profitability of aguamiel production in the southeast of Coahuila state, Mexico: A case study

    Diogenes Daniel Avila-Lara, Ángela-Mariela González Montemayor, José de Jesús Espinoza-Arellano, Adriana Carolina Flores-Gallegos, Raúl Rodríguez-Herrera
    61-71
    DOI: https://doi.org/10.33064/iycuaa2021822561
  • Tourist cities, water and its demand: Scenario to 2030, Puerto Vallarta, Mexico

    Héctor Javier Rendón-Contreras, Jorge Ignacio Chavoya-Gama, Julio César Morales-Hernández, Horacio Ramírez-Rodríguez
    72-85
    DOI: https://doi.org/10.33064/iycuaa2021822576

Revisiones Científicas

  • Additives and nutraceutics in nutrition and sanitation of ruminants

    María Esther Ortega-Cerrilla, Ricardo Martínez-Martínez, Ricardo Vicente-Pérez, Enrique Octavio García-Flores, Armando Gómez- Vázquez, Perpetuo Álvarez-Vázquez
    86-95
    DOI: https://doi.org/10.33064/iycuaa2021823543
  • Effect of consumption of maca, soy and flaxseed on the symptoms of menopause

    Mónica Guzmán-Margalli, María Alejandra Rivas-Enríquez, María Yolanda Cruz-Martínez
    96-106
    DOI: https://doi.org/10.33064/iycuaa2021823547

Obituarios

  • Vicente Rojo Almazán. In memoriam

    Mónica Susana De la Barrera-Medina
    107-108
    DOI: https://doi.org/10.33064/iycuaa2021823548

Reseña de Libro

  • Recursos y estrategias para el futuro profesional de la música a través del teclado

    Griselda Baca-Rodríguez
    109-110
    DOI: https://doi.org/10.33064/iycuaa2021823549