Socioeconomic characterization of goat production units in the district of San Juan Bautista Coixtlahuaca, Oaxaca

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33064/iycuaa2025968215

Keywords:

Goats, production systems, subsistence, small business, marketing, Mixteca

Abstract

The objective was to determine the socioeconomic characteristics of goat production units (GPUs) in the San Juan Bautista Coixtlahuaca District, in the Mixteca region of Oaxaca. Fifty-five surveys were conducted using a non-probability snowball sampling method. A structured questionnaire was used to analyze socioeconomic, production, and marketing variables. 81.8% of GPUs manage their herds under a subsistence system, 16.4% in transition, and 1.8% under a business system. Herd feeding is based on grazing with limited health management measures, and land tenure is predominantly communal. The livestock sector's main function is the production of meat for personal consumption and local trade without purchase and sale agreements and with a high degree of intermediation. Understanding demand will allow primary producers to optimize production and marketing conditions and improve their income.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Misrraim González-López, Universidad Autónoma Benito Juárez de Oaxaca

Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia

Tania Donají Ramón-Eslama, Universidad Autónoma Benito Juárez de Oaxaca

Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia

Jorge Hernández-Bautista, Universidad Autónoma Benito Juárez de Oaxaca

Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia

Teódulo Salinas-Ríos, Universidad Autónoma Benito Juárez de Oaxaca

Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia

Fernando Cuauhtémoc Solís-Cortés, Universidad Autónoma Benito Juárez de Oaxaca

Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia

References

• Chacón-Villalobos, A. Mora-Valverde, D. (2017). Caracterización sectorial de la caprinocultura en Costa Rica. Nutrición Animal Tropical, 11(2), 23-60. https://doi.org/10.15517/nat.v11i2.31653

• Chávez-Espinoza, M., Cantú-Silva, I., González-Rodríguez, H., & Montañez-Valdez, O. D. (2022). Sistemas de producción de pequeños rumiantes en México y su efecto en la sostenibilidad productiva. Revista MVZ Córdoba, 27(1), 1-14. https://doi.org/10.21897/rmvz.2246

• Cuellar, O. J. A., Tortora, P. J., Trejo, G. A., Román, R. P. (2012). La producción caprina mexicana, particularidades y complejidades. México, DF. Ed. Ariadna. Recuperado de https://fliphtml5.com/esfv/gswe/basic

• Dorantes C., E. J., Hernández M, J., Rebollar R. S., Rojo R, R. (2014). Caracterización socioeconómica de los sistemas de producción caprina en el Sur del Estado de México. 1(1), 133-151. Recuperado de http://ri.uaemex.mx/bitstream/handle/20.500.11799/41320/Caracterizaci%C3%B3n+socioecon%C3%B3mica+2014.pdf?sequence=1

• Escareño Sánchez, L. M., Wurzinger, M., Pastor López, F., Salinas, H., Sölkner, J., & Iñiguez, L. (2011). La cabra y los sistemas de producción caprina de los pequeños productores de la Comarca Lagunera, en el norte de México. Revista Chapingo Serie Ciencias Forestales y del Ambiente, 17(spe), 235-246. https://doi.org/10.5154/r.rchscfa.2010.10.087

• García-Bonilla, D. V., Vargas-López, S., Bustamante-González, A., Torres-Hernández, G., Calderón-Sánchez, F., Olvera-Hernández, J. I. (2018). La producción de caprinos para carne en la montaña de Guerrero, México. Agricultura, sociedad y desarrollo, 15(1), 1-17. Recuperado de https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S187054722018000100001&script=sci_arttext

• Gómez-Ruiz, WJ, Pinos-Rodríguez, JM, Aguirre-Rivera, JR y García-López, JC (2012). Analysis of a goat milk cheese industry in a desert rangeland of Mexico. Pastoralism: Research, Policy and Practice, 2 (5), 1-11. Recuperado de https://link.springer.com/content/pdf/10.1186/2041-7136-2-5.pdf

• Hernández, P. P., Arroniz, J. V., Molina, H. C., Martínez, B. C., Rivera, P. D., & Ortiz, S. L. (2011). Análisis descriptivo de los sistemas de producción con ovinos en el estado de Veracruz, México. Revista científica, 21(4), 327-334. Recuperado de https://www.redalyc.org/pdf/959/95918727007.pdf

• Hernández-Bautista J, Salinas-Ríos T, Rodríguez-Magadán HM, Aquino-Cleto M,

• Mariscal-Méndez A, Ortiz-Muñoz IY (2017). Características que determinan el sistema de producción ovina en el estado de Oaxaca, México. Revista Mexicana de Agroecosistemas, 4(1), 38-47. Recuperado de https://revistaremaeitvo.mx/index.php/remae/article/view/156/138

• Hernández, H. J. E., Camacho, R. J. C., Rodríguez, C. J. C., Rodríguez, C. E. L., Hernández, R. J. S. (2018). Estudio de mercado y comercialización de la carne caprina de la mixteca poblana como alternativa gastronómica. Presentado en el I Congreso Iberoamericano y XXXI Congreso Internacional en Administración de Empresas Agropecuarias 2018, 1– 10. Recuperado de https://repositorio.uptc.edu.co/server/api/core/bitstreams/3435ce08-5ce2-43c9-9c8a-6722a1b38dd7/content

• Hernández Bautista, J., Rodríguez Magadán, H. M., Salinas Ríos, T., Aquino Cleto, M., Mariscal Méndez, A. (2022). Caracterización de los sistemas de producción familiar ovina en la Mixteca Oaxaqueña, México. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias, 13(4), 1009-1024. https://doi.org/10.22319/rmcp.v13i4.6100

• INEGI (Instituto Nacional de Estadística y Geografía). (2010). Compendio de información geográfica municipal de los Estados Unidos Mexicanos, San Juan Bautista Coixtlahuaca, Oaxaca. Recuperado de https://www.inegi.org.mx/contenidos/app/mexicocifras/datos_geograficos/20/20176.pdf

• INEGI (Instituto Nacional de Estadística y Geografía). (2020a). Panorama Sociodemográfico de Oaxaca. Recuperado de https://www.inegi.org.mx/contenidos/productos/prod_serv/contenidos/espanol/bvinegi/productos/nueva_estruc/702825197933.pdf

• INEGI (Instituto Nacional de Estadística y Geografía). (2020b). Grado promedio de escolaridad de la población de 15 y más años por entidad federativa según sexo, años censales seleccionados 2020. Recuperado de https://www.inegi.org.mx/app/tabulados/interactivos/?pxq=Educacion_Educacion_05_2f6d2a08-babc-442f-b4e0-25f7d324dfe0

• Luna Olea. R.A. (2021). Oportunidades del mercado caprino-carne según el tipo de caprinocultor. Tesis de Doctorado. Colegio de Postgraduados. Recuperado de http://colposdigital.colpos.mx:8080/bitstream/handle/10521/4684/Luna_Olea_RA_DC_Economia_2021.pdf?sequence=1&isAllowed=y

• Lazos-Chavero, E., & Kleiche-Dray, M. (2012). Conocimientos, poder y alimentación en la mixteca Oaxaqueña: tareas para la gobernanza ambiental. ENGOV Working Paper Series. 3(1), 2-39. Recuperado de https://horizon.documentation.ird.fr/exl-doc/pleins_textes/divers17-03/010069581.pdf

• Maldonado-Jáquez JA, Salinas-González H, Torres-Hernández G, Becerril-Pérez

• CM, Díaz-Rivera P. (2018). Factors influencing milk production of local goats in the Comarca Lagunera, México. Livestock Research for Rural Development, 30 (7), 1-5. Recuperado de http://www.lrrd.org/lrrd30/7/glat30132.html

• Mariscal Méndez, A., & Pérez Sánchez, A. (2021). Contributions of goat culture in the territorial reconfiguration of the Mixteca Oaxaqueña, México (1500-2017). Movimientos Sociales y Cultura Rural, 78, 65-92. http://dx.doi.org/10.5154/r.textual.2021.78.03

• Martínez, J. H., Rebollar, S. R., Licea, G. R., & Soria, E. G. (2015). Economía de la producción caprina en los municipios de Tejupilco y Amatepec, México. Revista Debate Económico, 4 (2), 5-23. Recuperado de http://ri.uaemex.mx/bitstream/handle/20.500.11799/41284/DE11%282%29.pdf?sequence=1&isAllowed=y

• Martínez-Trejo, G., & Pacheco-Pérez, S. (2014). La producción ovina en México. La ganadería mexicana a 20 años del Tratado de Libre Comercio de América del Norte. (1° ed.) México. Chapingo-COLPOS. Recuperado de https://repositorio.chapingo.edu.mx/server/api/core/bitstreams/b0e6e565-c43b-4066-9b74-95f3313889e5/content

• Ortiz-Morales O, Arias-Margarito L, López-Ojeda JC, Soriano-Robles R, Almaraz Buendía I, Ramírez-Bribiesca E. (2021). Estudio descriptivo de la producción caprina tradicional en las regiones mixteca y valles centrales de Oaxaca, México. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios, 8(2), 1-13. https://doi.org/10.19136/era.a8n2.2840

• Otzen, T., & Manterola, C. (2017). Técnicas de Muestreo sobre una Población a Estudio. International journal of morphology, 35(1), 227-232. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-95022017000100037

• Ramón-Cárdenas, J. (2017). La senda del cabrito (1° Ed.). Ciudad de México, México: Ediciones Larousse, S.A de C.V. 1 – 99. Recuperado de https://books.google.es/books?id=k0VWDwAAQBAJ&lpg=PA13&ots=FoPNs7k3v&dq=Porque%20es%20una%20tradici%C3%B3n%20el%20consumo%20del%20cabrito&lr&hl=es&pg=PA8#v=onepage&q&f=false

• Ramos-Martínez, J., Salinas-González, H., Medina-Elizondo, M., Figueroa-Viramontes, U., & Maldonado-Jáquez, J. (2020). La organización y agrupación como eje toral para el diseño de esquemas de atención a caprinocultores en el norte de México: Estudio de caso. Abanico Veterinario, 10(1), 1-19. http://dx.doi.org/10.21929/abavet2020.13

• Santillanes C. S. (2014). Plan Municipal de Desarrollo de San Juan Bautista Coixtlahuaca, Oaxaca, 2014 - 2016. Recuperado de https://sisplade.oaxaca.gob.mx/bm_sim_services/PlanesMunicipales/2014_2016/176.pdf

• SIACON (Sistema de Información Agroalimentaria de Consulta). (2024). Dirección General del Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera, Inventario y cierre de la producción ganadera por especie, resumen nacional y estatal. Recuperado de https://nube.siap.gob.mx/index.php/s/oI2ukvy4dVX6DOl?utm_source=NUBE

• Soriano, R. R., Arias, M. A., Armella, V. M., Yañez, L. L., & Almaraz, B. I. (2017). Identificación de atributos de sustentabilidad en una producción caprina en la Mixteca baja usando análisis multivariado. Agricultura sostenible “una transición desde lo tradicional”. México. 285-295. Recuperado de https://www.academia.edu/25832745/Identificaci%C3%B3n_de_atributos_de_sustentabilidad_en_una_producci%C3%B3n_caprina_en_la_mixteca_baja_usando_an%C3%A1lisis_multivariado

• Tovar Luna, Ignacio. (2009). Goat production in Mexico. Overview of the industry and its production practices. Proceedings of the 24th Annual Goat Field Day. Oklahoma, Langston University. 3(1), 41-48. Recuperado de https://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=4887d32225bf9c890c112974b1ea4e1157bfead2#page=45

Published

2025-09-30

How to Cite

González-López, M., Ramón-Eslama, T. D., Hernández-Bautista, J., Salinas-Ríos, T., & Solís-Cortés, F. C. (2025). Socioeconomic characterization of goat production units in the district of San Juan Bautista Coixtlahuaca, Oaxaca. Investigación Y Ciencia De La Universidad Autónoma De Aguascalientes, (96), e8215. https://doi.org/10.33064/iycuaa2025968215