Organizational assessment and improvement for the sustainability and competitiveness of the Artisanal Furniture industry
DOI:
https://doi.org/10.33064/iycuaa2025967938Keywords:
Organizational Maturity, Artisanal Industry, Wooden Furniture, Sustainability, Competitiveness, Strategic ManagementAbstract
The handcrafted wooden furniture industry (AWFI) plays a pivotal role in the local economies where it operates, preserving cultural identity while generating and diversifying stakeholder participation across its supply chain. However, it faces challenges related to professionalization, process integration, and access to competitive markets, which hinder its long-term sustainability and growth. This study proposes an organizational maturity scale based on five dimensions—administration, leadership, marketing, logistics integration, and technology—to guide and assess industry performance. Using a mixed-methods approach and a validated structured questionnaire applied to 120 economic units in the AWFI of Misantla, Mexico, the study identified intermediate levels of organizational maturity, with strengths in change readiness and weaknesses in technological adoption, communication, and strategic planning. Findings highlight the need for management training, technological reinforcement, and logistical strategies to enhance the competitiveness of the artisanal industry sector.
Downloads
References
• Bernard, J. A. (2000). Modelo cognitivo de evaluación educativa: Escala de estrategias de aprendizaje contextualizado (ESEAC). Narcea.
• Briceño Sánchez, A. M., & Calvo Ríos, Y. N. (2023). Modelo de madurez de procesos de negocios como herramienta para la optimización del proceso de exportación de la panela pulverizada natural de la empresa Corporación Panelera Doña Panela Ltda de Boyacá. Recuperado de: https://acortar.link/NRuMvr
• Dalal, A., Bhattacharya, S., & Chattopadhyay, S. (2024). Hurdles to handicraft marketing for artisan entrepreneurs in an emerging economy. Journal of Small Business and Enterprise Development, 31(1), 74-94. https://doi.org/10.1108/JSBED-04-2023-0155
• De la Sancha Herrera, A. R., & Reyes, J. J. G. (2024). Competitividad Empresarial: Una mirada teórica para la Permanencia y Crecimiento de las MiPymes. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, 2(2), 55-69. https://doi.org/10.5281/zenodo.12628999
• Dutta, M. (2023). Creative Economy and Sustainable Development: The Context of Indian Handicrafts. Taylor & Francis.
• García Santamaría, L. E., Fernández Lambert, G., Mayett Moreno, Y., Alarcón Ruíz, T., & Parra Hernández, N. A. (2023). Cadenas rurales de suministro para la producción de muebles de madera en Misantla, Veracruz. Revista mexicana de ciencias forestales, 14(78), 58-86. https://doi.org/10.29298/rmcf.v14i78.1389
• George, S., & Mallery, L. (2003). Alfa de Cronbach y consistencia interna de los ítems de un instrumento de medida. Revista de estudios Interdisciplinarios en Ciencias Sociales, 3(16), 3-9.
• González-Varona, J. M., López-Paredes, A., Pajares, J., Acebes, F., & Villafáñez, F. (2020). Aplicabilidad de los Modelos de Madurez de Business Intelligence a PYMES. Dirección y organización, 71,31-45. https://doi.org/10.37610/dyo.v0i71.577
• Güngör, B., Felekoğlu, B., & Taşan, A. S. (2023). Eco-efficiency maturity model: a practical assessment tool for managers. Environment, Development and Sustainability, 25(6), 5087-5121. https://doi.org/10.1007/s10668-022-02257-y
• Hevner, A. R., March, S. T., Park, J., & Ram, S. (2004). Design science in information systems research. MIS quarterly, 75-105.
• Huertas Cardozo, N. C., Muñoz Cardona, Y., Lugo Hernandez, E. A., & Gonzalez Vergara, M. E. (2021). Desafíos de las asociaciones de artesanos de la Región Caribe: Una propuesta para el desarrollo sostenible. Recuperado de: https://acortar.link/sbfkfh
• Macías, T. M. D., Ruíz, J. G. G., & Pedraza, L. G. (2022). El sector artesanal en la dinámica de los procesos económicos, culturales y comunitarios en Ecuador. Espergesia, 9(2), 16-28. https://doi.org/10.18050/rev.espergesia.v9i2.2325
• Martínez Delgado, E., Garza Ríos, R., López Acevedo, J. M., & Santos Fernández, S. (2020). Integrating of the enterprise architecture and multicriteria approaches to evaluate the degree of maturity in an organization. Revista de Metodos Cuantitativos Para La Economia y La Empresa, 30(30), 196–213. https://doi.org/10.46661/REVMETODOSCUANTECONEMPRESA.3821
• Pérez-Mergarejo, E., Pérez-Vergara, I., & Rodríguez-Ruíz, Y. (2014). Modelos de madurez y su idoneidad para aplicar en pequeñas y medianas empresas. Ingeniería Industrial, 35(2), 184-198.
• Mora, O. Y. C. (2023). Divergencia en los niveles de madurez de e-gobierno en México. Revista Ibérica de Sistemas e Tecnologias de Informação, (50), 91-105. https://doi.org/10.17013/risti.50.91–105
• Omol, E.J., Mburu, L.W. and Abuonji, P.A. (2024), Digital Maturity Assessment Model (DMAM): assimilation of Design Science Research (DSR) and Capability Maturity Model Integration (CMMI). Digital Transformation and Society. https://doi.org/10.1108/DTS-04-2024-0049
• Naderifar, M., Goli, H., & Ghaljaie, F. (2017). Snowball sampling: A purposeful method of sampling in qualitative research. Strides in development of medical education, 14(3). DOI: 10.5812/sdme.67670
• Orellana Bueno, D. V. (2022). Factores de gestión empresarial que impulsan la competitividad de las MiPymes, sector muebles de madera en el sur del Ecuador (Tesis Doctoral). Universidad Autónoma de Nuevo León. Recuperado de https://acortar.link/BzdHfS
• Páez, G., Rohvein, C., Paravie, D., & Jaureguiberry, M. (2018). Revisión de modelos de madurez en la gestión de los procesos de negocios. Ingeniare. Revista chilena de ingeniería, 26(4), 685-698. http://dx.doi.org/10.4067/S0718-33052018000400685
• Shen, J. (2021). An exploratory study on project management maturity assessment for agricultural enterprises. Journal of System and Management Sciences, 11(3), 235-245. Recuperado de https://www.aasmr.org/jsms/Vol11/vol.11.3.12.pdf
• Toscano, F. (2018). Metodología de la Investigación. U. Externado de Colombia.
• Wang, S., Ghadge, A., & Aktas, E. (2024). Digital transformation in food supply chains: an implementation framework. Supply Chain Management: An International Journal, 29(2), 328-350. https://doi.org/10.1108/SCM-09-2023-0463
• Williams, C., Krumay, B., Schallmo, D., & Scornavacca, E. (2024). Digital Maturity Model for SMEs: Validation Through a Mixed-Method Approach. Pacific Asia Journal of the Association for Information Systems, 16(1), 2. https://doi.org/10.17705/1pais.16102
• Xul, G. D. L. Á. G., Gutiérrez, S. Q., Ponce, M. L., & Sánchez, D. J. (2024). Obstáculos de las artesanas de Escárcega y Calkiní que limitan la Economía Social y Solidaria. 593 Digital Publisher CEIT, 9(3), 137-149. https://doi.org/10.33386/593dp.2024.3.2340
• Yadav, U. S., Tripathi, R., Tripathi, M. A., Ghosal, I., Kumar, A., Mandal, M., & Singh, A. (2023). Digital and innovative entrepreneurship in the Indian handicraft sector after the COVID-19 pandemic: challenges and opportunities. Journal of Innovation and Entrepreneurship, 12(1), 69. https://doi.org/10.1186/s13731-023-00337-5
• Yunyue, L., & Sikka, S. (2024). Endogenous Development and Creative Bamboo Handicraft Product Design in Yibin, China. The International Journal of Design in Society, 18(2), 151. https://doi.org/10.18848/2325-1328/CGP/v18i02/151-174e
Downloads
Published
How to Cite
License
Copyright (c) 2025 uis Enrique García-Santamaría, Eduardo Fernández-Echeverría, Teodoro Alarcón-Ruiz, Marieli Lavoignet Ruiz, Gregorio Fernández-Lambert

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Las obras publicadas en versión electrónica de la revista están bajo la licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional (CC BY-NC-SA 4.0)