Consumer preferences: An essential element in food tourism

Authors

  • Dena Ma. Jesús Camarena Gómez Universidad de Sonora

DOI:

https://doi.org/10.33064/iycuaa201771601

Keywords:

food tourism, choice experiment, logit model, touristic consumer, traditional food, tamales

Abstract

Food always has been present in the tourist activities by biological necessity, however, in the last years, it has started to be considered a principal element in the tourism development, even to represent one of the attractions of a touristic destination along with the cultural and natural aspects. In this context, the aim objective of this research was to identify the traditional foods of a touristic region of Sonora State, that can be part of tourism food proposal, since the consumer preferences knowledge. To that aim, a conducted survey was applied to 262 potential tourists, through a choice experiment, where the price, origin and kind of food was the attribute to consider in the choices. A conditional logit model was estimated and found that meat tamales with a low price and from Ures are the most preferred between the consumers.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Dena Ma. Jesús Camarena Gómez, Universidad de Sonora

Departamento de Contabilidad, División de Ciencias Económicas y Administrativas, Universidad de Sonora. Blvd. Luis Encinas y Rosales s/n, C. P. 83000, Hermosillo, Sonora, México

References

Acuña, D. (2015). Estiman que el turismo deje derrama

económica en Sonora por 4 mil 100 millones de pesos. El

imparcial, sección Sonora, 25 de junio de 2015. Recuperado

en diciembre de 2016, de http://www.elimparcial.com/

EdicionEnlinea/Notas/Sonora/25072015/992590-Estiman-queel-

turismo-deje-derrama-economica-en-Sonora-por-4-mil-

-millones-de-pesos.html

Alemu, M. H., Olsen, S. B., Vedel, S. E., Pambo, K. D., &

Owino, V. O. (2017). Combining product attributes with

recommendation and shopping location attributes to assess

consumer preferences for insect-based food products. Food

Quality and Preference, 55, 45-57.

Alonso, A. D. (2009). Are travelers interested in wine tourism in

New Zealand? International Journal of Culture, Tourism and

Hospitality Research, 3(1), 13-24.

Álvarez, M., & Sammartino, G. (2009). Empanadas, tamales

y carpaccio de llama: Patrimonio alimentario y turismo en la

Quebrada de Humahuaca–Argentina. Estudios y Perspectivas

en Turismo, 18(2), 161-175.

Ansón, R. (2010). Conferencia Inaugural. En I Congreso

Europeo del Turismo y la Gastronomía. 24 y 25 de mayo,

Madrid, España: Secretaría del Estado de Turismo.

Aoki, K., Akai, K., & Ujiie, K. (2017). A choice experiment to compare

preferences for rice in Thailand and Japan: The impact of

origin, sustainability, and taste. Food Quality and Preference,

, 274-284.

Ascanio, A. (2009). Rutas gastronómicas chilenas: Una

aproximación al tema. PASOS Revista de Turismo y Patrimonio

Cultural, 7(2), 321-325.

Asioli, D., Almli, V. L., & Naes, T. (2016). Comparison of two

different strategies for investigating individual differences

among consumers in choice experiments. A case study based

on preferences for iced coffee in Norway. Food Quality and

Preference, 54, 79-89.

Balogh, P., Békési, D., Gorton, M., Popp, J., & Lengyel, P. (2016).

Consumer willingness to pay for traditional food products.

Food Policy, 61, 176-184.

Barrera, E., & Bringas-Alvarado, O. (2009). Rutas alimentarias:

Una estrategia de negocios inclusivos que vincula las políticas

agrarias y turísticas. Études Caribéenes, 13-14. Recuperado en

agosto de 2012, de http://etudescaribeennes.revues.org/3828

Batres-Marquez, S. P., Jensen, H., & Brester, G. (2003).

Salvadoran consumption of ethnic foods in the United States.

Journal of Food Distribution Research, 34(2), 1-16.

Bruwer, J., & Alant, K. (2009). The hedonic nature of wine tourism

consumption: an experiental view. International Journal of

Wine Business Research, 21(3), 235-257.

Camarena Gómez, D. M., & Sanjuan López, A. I. (2008). El

mercado de comida étnica en España: el caso de la comida

mexicana. Estudios Sociales, 16(31), 7-37.

__________ (2010). Preferencias hacia el origen de un alimento

étnico y la influencia de variables psicográficas. Economía

Agraria y de Recursos Naturales, 10(1), 71-99.

Camou, E. (2012). Raíces de nuestra identidad: Historia,

alimentación y cultura. En M. C. Hernández, & J. M. Meléndez,

Alimentación contemporánea: un paradigma en crisis y

respuestas alternativas. México: CIAD, A. C.-AM Editores.

Chaminuka, P., Groeneveld, R. A., Selomane, A. O., & van

Ierland, E. C. (2012). Tourist preferences for ecotourism in rural

communities adjacent to Kruger National Park: A choice

experiment approach. Tourism Management, 33(1), 168-176.

Comisión de Fomento al Turismo. (2007). Plan rector para

el desarrollo turístico sustentable de la ruta del río Sonora.

Reporte técnico. Sonora, México: CIAD–COFETUR Sonora.

__________ (2008). Estadísticas del Sector. Recuperado en

agosto de 2012, de http://institucional.sonoraturismo.gob.mx/

estadisticas.htm

DataMonitor (2005). Insights into tomorrow’s ethnic food &

drink consumers (pp. 84). Reference Code: DMCM2363.

Dekhili, S., Sirieix, L., & Cohen, E. (2011). How consumers choose

olive oil: The importance of origin cues. Food Quality and

Preference, 22(8), 757-762.

Duarte-Alonso, A., & Northcote, J. (2009). Wine, history,

landscape: Origin branding in Western Australia. British Food

Journal, 111(11), 1248-1259.

Everett, S., & Aitchison, C. (2008). The role of food tourism in

sustaining regional identity: A case study of Cornwall, South

West England. Journal of Sustainable Tourism, 16(2), 150-167.

Flavián, C. y Fandos, C. (2011). Turismo gastronómico. Estrategias

de marketing y experiencias de éxito. Murcia, España:

Prensas Universitarias de Zaragoza.

Henderson, J. (2009). Food tourism reviewed. British Food

Journal, 111(4), 317-326.

Henser, D., Rose, J., & Greene, W. (2005). Applied Choice

Analysis. A primer. New York, NY: Cambridge University Press.

Instituto Nacional de Estadística y Geografía. (2011). México

en Cifras. Recuperado en 2013, de http://www.inegi.org.mx/

Jayawardena, C., Patterson, D., & Brain, R. (2008). Sustainable

tourism development in Niagara: Discussions, theories, projects

and insights. International Journal of Contemporary Hospitality

Management, 20(3), 258-277.

Kim, R. (2008). Japanese consumers’ use of extrinsic and

intrinsic cues to mitigate risky food choices. International

Journal of Consumer Studies, 32(1), 49-58.

Louviere, J. J., Henser, D. A., & Swait, J. D. (2000). Stated choice

methods: analysis and application. New York: Cambridge

University Press.

Lyu, S. O. (2017). Which accessible travel products are people

with disabilities willing to pay more? A choice experiment.

Tourism Management, 59, 404-412.

Oppewal, H., Huybers, T., & Crouch, G. I. (2015). Tourist

destination and experience choice: A choice experimental

analysis of decision sequence effects. Tourism Management,

, 467-476.

Quan, S., & Wang, N. (2004). Towards a structural model of

the tourist experience: an illustration from food experiences in

tourism. Tourism Management, 25(3), 297-305.

Ramírez Vidal, L. A. (2005). Reseña de ¡Vivan los tamales!

La comida y la construcción de la identidad mexicana.

Alteridades, 15(29), 143-146.

Román, C., & Martín, J. C. (2016). Hotel attributes: Asymmetries

in guest payments and gains–A stated preference approach.

Tourism Management, 52, 488-497.

Ruta río Sonora (2017). Recuperado en enero de 2017, de

http://www.arduinna.com.mx/es/ruta_turistica_rio_sonora.

html

Salido Araiza, P. L., Bañuelos Flores, N., Romero Escalante, D.

M., Romo Paz, E. L., Ochoa Manrique, A. I., Rodica Caracuda,

A., & Olivares Cervantes, J. (2009). El patrimonio natural y

cultural como base para estrategias de turismo sustentable

en la Sonora Rural. Revista de Estudios Sociales, 17(Número

Especial), 81-103.

Sandoval-Godoy, S. A., & Camarena-Gómez, D. M. (2011).

Comportamiento alimentario y perfil de consumo de los

sonorenses: el caso de las comidas internacionales. Revista

Región y Sociedad, 23(50), 185-213.

__________ (2012). Consumo de alimentos de la población

sonorense: tradición versus internacionalización. Estudios

Sociales, 20(2), 53-72.

__________ (2015). Gente de Carne y Trigo. México: AM

editores–Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo

(CIAD).

Sandoval-Godoy, S. A., Domínguez-Ibáñez, S., & Cabrera-

Murrieta, A. (2010). De golosos y tragones están llenos los

panteones: cultura y riesgo alimentario en Sonora. Estudios

Sociales, 17, 149-179.

Schlüter, R. G., & Thiel Ellul, D. (2008). Gastronomia y turismo en

Argentina Polo gastronomic Tomas Jofré. PASOS. Revista de

Turismo y Patrimonio Cultural, 6(2), 249-268.

Schnettler, B., Ruiz, D., Sepúlveda, O., & Sepúlveda, N. (2008).

Importance of the country of origin in food consumption in a

developing country. Food Quality and Preference, 19(4), 372-

Secretaría de Turismo. (2016). Información turística por entidad

federativa. Recuperado en diciembre de 2016, de http://

www.datatur.sectur.gob.mx/ITxEF/ITxEF_SON.aspx

Sims, R. (2009). Food, place and authenticity: local food and

the sustainable tourism experience. Journal of Sustainable

Tourism, 17(3), 321-336.

Sonora Turismo (Comisión de Fomento al Turismo del Estado

de Sonora). (2010). Rutas turísticas de Sonora. Recuperado

en agosto de 2012, de http://www.sonoraturismo.gob.mx/

destinos-sonora/rutas.html

Stewart, J. W., Bramble, L., & Ziraldo, D. (2008). Key challenges

in wine and culinary tourism with practical recommendation.

International Journal of Contemporary Hospitality

Management, 20(3), 303-312.

Tikkanen, I. (2007). Maslow’s hierarchy and food tourism in

Finland: Five cases. British Food Journal, 109(9), 721-734.

Train, K. (2003). Discrete choice methods with simulation. US:

Cambridge University Press.

Tregear, A., Arfini, F., Belletti, G., & Marescotti, A. (2007).

Regional foods and rural development: The role of product

qualification. Journal of Rural Studies, 23(1), 12-22.

United Nations Educational, Scientific and Cultural

Organization. (2009). Intangible cultural heritage. Recuperado

en enero de 2017, de http://www.unesco.org/culture/ich/

doc/src/01851-ES.pdf

Warner, K. D. (2007). The quality of sustainability: Agroecological

partnership and the geographic branding of California

winegrapes. Journal of Rural Studies, 23(2), 142-155.

Published

2017-08-31

Issue

Section

Artículos de Investigación

Categories