Potential impacts of climate change on maize production

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33064/iycuaa2014613655

Keywords:

climate change, maize, food security, agriculture, temperature, precipitation

Abstract

The effects of climate change (CC) are already being observed worldwide. It is estimated that in consequence of the accumulation of greenhouse gases (GHG) in the atmosphere, an increase in temperature and greater variability of the precipitation affecting agriculture and food security may occur. Maize production may be diminished due to adverse effects of CC. This review study indicates that in most regions of the world, maize yield will be reduced by the end of the XXI century, under different scenarios GHG, mainly by increasing temperature and decreasing precipitation. These adverse effects could be attenuated by constant improvement of agricultural technology and the adoption of effective adaptation measures.

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Author Biographies

Ramiro Ahumada Cervantes, Universidad Autónoma de Ciudad Juárez

Doctorado en Ciencias en Ingeniería, Instituto de Ingeniería y Tecnología

Gilberto Velázquez Angulo, Universidad Autónoma de Ciudad Juárez

Departamento de Ingeniería Civil y Ambiental, Instituto de Ingeniería y Tecnología

Edith Flores Tavizón, Universidad Autónoma de Ciudad Juárez

Departamento de Ingeniería Civil y Ambiental, Instituto de Ingeniería y Tecnología

Jaime Romero González, Universidad Autónoma de Ciudad Juárez

Departamento de Ingeniería Civil y Ambiental, Instituto de Ingeniería y Tecnología

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Published

2014-04-30

Issue

Section

Revisiones Científicas

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