Association of breakfast on the attention of school age children from 6 to 11 years old in the city of Aguascalientes

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33064/iycuaa2022863625

Keywords:

Breakfast, attention, school-age children, school performance, memory, food intake

Abstract

School breakfast should provide up to 25% of daily calories, when it is not consumed the correct fulfillment of school activities decreases. The effect of breakfast consumption on the attention of 383 school-age children from 6 to 11 years old in Aguascalientes City was analized. We apply memory and attention cognitive tests from the psycho-pedagogical battery EVALÚA as well as a dietary recall to assess the quantity and quality of the children's breakfast. The classification of memory and attention was found to be related to the number of total calories consumed at breakfast (p<0.05). Nevertheless, it was found that there is no correlation between both variables (Rho 0.085, p>0.05). No association was found between the type of breakfast and the classification of memory and attention (p>0.05). The type of breakfast does not present a relationship with the attention capability of school-age children.

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Author Biographies

Andrea Sánchez-González, Universidad Autónoma de Aguascalientes

Departamento de Nutrición, Centro de Ciencias de la Salud

Andrea Valeria Estudillo-Navarrete, Universidad Autónoma de Aguascalientes

Departamento de Nutrición, Centro de Ciencias de la Salud

Alejandra Gómez-Serna, Universidad Autónoma de Aguascalientes

Departamento de Nutrición, Centro de Ciencias de la Salud

Pamela Guadalupe Hernández-López, Universidad Autónoma de Aguascalientes

Departamento de Nutrición, Centro de Ciencias de la Salud

Luis Gerardo Ruiz-Sandoval, Universidad Autónoma de Aguascalientes

Departamento de Nutrición, Centro de Ciencias de la Salud

Diana Cristina Romo-Bueno, Universidad Autónoma de Aguascalientes

Departamento de Nutrición, Centro de Ciencias de la Salud

Ricardo Ernesto Ramírez-Orozco, Universidad Autónoma de Aguascalientes

Departamento de Nutrición, Centro de Ciencias de la Salud

Judith Martín del Campo-Cervantes, Universidad Autónoma de Aguascalientes

Departamento de Nutrición, Centro de Ciencias de la Salud

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Published

2022-08-31

Issue

Section

Artículos de Investigación

Categories