Physicochemical and microbiological characteristics of Chihuahua cheese whey

Authors

  • Pedro Paredes Montoya Universidad Autónoma de Chihuahua
  • América Chávez Martínez Universidad Autónoma de Chihuahua https://orcid.org/0000-0001-6531-2572
  • José Carlos Rodríguez Figueroa Universidad Autónoma de Chihuahua
  • Nelson Aguilar Palma Universidad Autónoma de Chihuahua
  • Ana Luisa Rentería Monterrubio Universidad Autónoma de Chihuahua
  • Gabriela Rodríguez Hernández Universidad Autónoma de Chihuahua https://orcid.org/0000-0002-5412-4100

DOI:

https://doi.org/10.33064/iycuaa2014623620

Keywords:

whey, cheese Chihuahua, physicochemical quality, microbiological quality, pasteurization

Abstract

Physicochemical and microbiological 25 whey samples were chacacterized from different cheese dairies productions in the state of Chihuahua. For this purpose pH, alkaline phosphatase, dry matter, ash, fat, protein, density, acidity, lactose, calcium, total count of aerobic mesophilic bacteria, coliforms, molds and yeasts values were evaluated. Results indicated that 56% of sampled dairies do not pasteurize used milk. Significant differences were found in the fat content and density. No significant differences in the content of coliforms, mesophilic aerobic bacteria and molds and yeasts were found. Unpasteurized whey showed significantly higher fat content than pasteurized; however, the microbiological quality was similar in both. This suggests that there are variations in the processing of Chihuahua cheese, in the quality of raw material and the handling of wheys at various dairies.

 

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Pedro Paredes Montoya, Universidad Autónoma de Chihuahua

Facultad de Zootecnia y Ecología, Maestría en Ciencias en Tecnología de Productos de Origen Animal

América Chávez Martínez, Universidad Autónoma de Chihuahua

Facultad de Zootecnia y Ecología, Maestría en Ciencias en Tecnología de Productos de Origen Animal,

José Carlos Rodríguez Figueroa, Universidad Autónoma de Chihuahua

Facultad de Zootecnia y Ecología, Maestría en Ciencias en Tecnología de Productos de Origen Animal

Nelson Aguilar Palma, Universidad Autónoma de Chihuahua

Facultad de Zootecnia y Ecología, Maestría en Ciencias en Tecnología de Productos de Origen Animal

Ana Luisa Rentería Monterrubio, Universidad Autónoma de Chihuahua

Facultad de Zootecnia y Ecología, Maestría en Ciencias en Tecnología de Productos de Origen Animal

Gabriela Rodríguez Hernández, Universidad Autónoma de Chihuahua

Facultad de Zootecnia y Ecología, Maestría en Ciencias en Tecnología de Productos de Origen Animal

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Published

2014-08-31

Issue

Section

Artículos de Investigación

Categories