Assessment of the microbial quality of Chapulco Lagoon, Puebla

Authors

  • Norma Elena Rojas Ruiz Benemérita Universidad Autónoma de Puebla
  • Guillermo Muñoz Zurita Benemérita Universidad Autónoma de Puebla
  • Araceli Sosa Jiménez Benemérita Universidad Autónoma de Puebla
  • Itzamná Baqueiro Peña Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo

DOI:

https://doi.org/10.33064/iycuaa2016681952

Keywords:

Chapulco, bacteria, water, E.coli, Salmonella sp., Shigella sp.

Abstract

In the city of Puebla there are six principal water bodies and Chapulco Lagoon is one of them, however lagoon water could face pathogen pollution problems. Three independent samples were taken at 10 sectioned points of Chapulco Lagoon, the samples were inoculated in SS Agar culture media for the selective isolation of Salmonella sp., Shigella sp. and the coliforms in the media EMB. The presence of Escherichia coli was determined with a maximum value of 3 x 105 CFU/ml that exceeds the limit allowed for NOM-003-ECOL-1997. The microorganisms Shigella sp. and Salmonella sp. presented a maximum value of 2 x 10 3 CFU/ml and 8 x 10 6 CFU/ml, respectively.

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Author Biographies

Norma Elena Rojas Ruiz, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla

Centro de Investigaciones en Ciencias Microbiológicas, Instituto de Ciencias

Guillermo Muñoz Zurita, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla

Facultad de Medicina

Araceli Sosa Jiménez, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla

Facultad de Ingeniería Química

Itzamná Baqueiro Peña, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo

Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología; Coordinación de Ciencias de los Alimentos

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Published

2016-08-31

How to Cite

Rojas Ruiz, N. E., Muñoz Zurita, G., Sosa Jiménez, A., & Baqueiro Peña, I. (2016). Assessment of the microbial quality of Chapulco Lagoon, Puebla. Investigación Y Ciencia De La Universidad Autónoma De Aguascalientes, (68), 29–35. https://doi.org/10.33064/iycuaa2016681952

Issue

Section

Artículos de Investigación

Categories