Bacteriological quality of branded water bottled in jugs and distributed in municipal dispensers

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33064/iycuaa2022874022

Keywords:

purified water, jug, dispenser, water quality, hygiene, gastrointestinal diseases

Abstract

The bacteriological quality of branded water bottled in jugs of the main commercial brands distributed in the municipality of Ahome, Sinaloa, was determined in order to know if they comply the specifications established in the Mexico´s Official Guidelines. Two types of samples were collected, one sample directly from the commercial brand's jug and other from dispensers of different establishments. The results showed that both waters are partially suitable for human consumption, since the samples exceeded the maximum limits allowed in aerobic mesophilic and total coliforms in 64.62% and 33.85%, respectively in the water of the dispensers and, in 8.33% of both analyzes directly from the water jugs, increasing 7.76 times for aerobic mesophilic and 4.06 times for total coliforms. It is attributed that the lack of hygiene caused the bacterial increase in the purified water, mainly during the practice of placing the jugs with water in the water dispensers.

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Author Biographies

María de Jesús Moreno-Montoya, Universidad Autónoma de Occidente

Departamento de Ingeniería y Tecnología Universidad Autónoma de Occidente Unidad Regional Los Mochis, Sinaloa, México

José Luis Valdés-Vega, Universidad Autónoma de Occidente

Ingeniero Agroindustrial por la Universidad de Occidente Unidad los Mochis, Maestro en Ciencias Sociales por la Universidad Autónoma Indígena de México Unidad los Mochis. Actualmente cursa los estudios de doctorado en la UAIM en Desarrollo Sustentable de los Recursos Naturales. Ha sido Responsable de Laboratorio del Departamento de Ingeniería y Tecnología, es Docente de la Universidad de Occidente Unidad Regional Los Mochis.

José Luis Irazoqui-Leyva, Universidad Autónoma de Occidente

Ingeniero Industrial y de Sistemas por el Instituto Tecnológico de Sonora, Maestro en Ingeniería en Sistemas Productivos, por el Instituto Tecnológico de Sonora. Actualmente cursa los estudios de Doctorado en Estudios para la Sostenibilidad y Medio Ambiente en la Universidad Autónoma Indígena de México, Unidad Los Mochis. Responsable de Laboratorio y Docente de la Universidad Autónoma de Occidente Unidad Regional Los Mochis.

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Published

2022-12-31

Issue

Section

Artículos de Investigación

Categories