Use of a food guide in patients with Metabolic Syndrome Food guide in Metabolic Syndrome

Authors

  • Martha Gabriela Campos Mondragón Universidad Veracruzana
  • Margarita Colina González Universidad Veracruzana

DOI:

https://doi.org/10.33064/iycuaa2013593984

Keywords:

Diet, metabolic syndrome, lifestyle, fruit, vegetables, sugar

Abstract

The metabolic syndrome (MS) increases the risk of cardiovascular death and disease. It is important to modify the diet as part of the therapy. The purpose of the study was to assess the changes in food intake frequency in MS patients after following a food guide. It was diagnosed MS according to the International Diabetes Federation (IDF) among adult patients; then they followed the feeding recommendations of American Heart Association during four weeks. The frequency on weekly intake increased in fruits, vegetables and legumes, and a most notable decrease in sugar and snacks. The food guide showed modifications that make positive the macronutrients balance, more complex carbohydrates instead of sugars, more fiber, vitamins, minerals, and less saturated fatty acids. 

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Martha Gabriela Campos Mondragón, Universidad Veracruzana

Facultad de Nutrición

Margarita Colina González, Universidad Veracruzana

Facultad de Nutrición

References

• ARAUZ, A.; ROSELLÓ, M.; PADILLA, G.; RODRÍGUEZ, O.; JIMÉNEZ, M.; GUZMÁN, S., Modificación de prácticas alimentarias en diabéticos no insulino dependientes: efectos de una intervención educativa multidisciplinaria. Revista Costarricense de Ciencias Médicas, 18(1): 15-29, 1997.

• BHUPATHIRAJU, S.; LICHTENSTEIN, A.; DAWSON-HUGHES, B.; TUCKER, K., Adherence Index Based on the AHA 2006 Diet and Lifestyle Recommendations Is Associated with Select Cardiovascular Disease Risk Factors in Older Puerto Ricans. Journal of Nutrition, 141: 460-469, 2011.

• CASTANHO, G.; CASTILHO MARSOLA, F.; PORTERO MCLELLAN, K.; NICOLA, M.; MORETO, F.; BURINI, R., Consumo de frutas, verduras e legumes associado à Síndrome Metabólica e seus componentes em amostra populacional adulta. Ciência & Saúde Coletiva, 18(2): 385-392, 2013.

• ECHAVARRÍA-PINTO, M.; HERNÁNDEZ-LOMELÍ, A.; ALCOCER-GAMBA, M.; MORALES-FLORES, H.; VÁZQUEZMELLADO, A., Síndrome metabólico en adultos de 20 a 40 años en una comunidad rural mexicana. Revista Médica del Instituto Mexicana del Seguro Social, 44(4):

-335, 2006.

• FAPPA, E.; YANNAKOULIA, M.; IOANNIDOU, M.; SKOUMAS, Y.; PITSAVOS, C.; STEFANADIS, C., Telephone Counseling Intervention Improves Dietary Habits and Metabolic Parameters of Patients with the Metabolic Syndrome: A Randomized Controlled Trial. The Review of Diabetic Studies, 9(1): 36-45, 2012.Paciente con Síndrome Metabólico. Fuente: Foto propia. 40 Número 59, (34-40) Septiembre-Diciembre 2013

• GIUGLIANO, D.; CERIELLO, A.; ESPOSITO, K., The Effects of diet on inflammation. Journal of American College of Cardiology, 48: 677-685, 2006.

• LI, Y.; ZHOU, C.; PEI, H.; ZHOU, X.; LI, L.; WU, Y.; HUI, R., Fish consumption and incidence of heart failure: a meta-analysis of prospective cohort studies. Chinese Medical Journal, 126(5): 942-948, 2013.

• LICHTENSTEIN, A.; APPEL, L.; BRANDS, M.; CARNETHON, M.; DANIELS, S.; FRANCH, H.; FRANKLIN, B.; KRISETHERTON, P.; HARRIS, W.; HOWARD, B.; KARANJA, N.; LEFEVRE, M.; RUDEL, L.; SACKS, F.; VAN HORN, L.; WINSTON, M.; WYLIE-ROSETT, J., Diet and Lifestyle Recommendations Revision 2006: A Scientific Statement From the American Heart Association Nutrition Committee. Circulation, 114: 82-96, 2006.

• MATÍA, P.; LECUMBERRI, E.; CALLE, A., Nutrición y síndrome metabólico. Revista Española de Salud Pública, 81: 489-505, 2007.

• MERCHANT, A.; ANAND, S.; KELEMEN, L.; VUKSAN, V.; JACOBS, R.; DAVIS, B.; TEO, K.; YUSUF, S., Carbohydrate intake and HDL in a multiethnic population. American Journal of Clinical Nutrition, 85: 225-230, 2007.

• MUÑOZ CANO, J.; CARRILLO AGUILAR, A.; CÓRDOVA HERNÁNDEZ, J., Lipid-lowering effect of maize-based traditional Mexican food on a metabolic syndrome model in rats. Lipids in Health and Disease, 12(35): 1-6, 2013.

• NAJA, F.; NASREDDINE, L.; ITANI, L.; ADRA, N.; SIBAI, A.; HWALLA, N., Association between dietary patterns and the risk of metabolic syndrome among Lebanese adults. European Journal of Nutrition, 52: 97-105, 2013.

• PEDROZO, W.; CASTILLO RASCÓN, M.; BONNEAU, G.; IBÁÑEZ DE PIANESI, M.; CASTRO OLIVERA, C.; JIMÉNEZ DE ARAGÓN, S.; CEBALLOS, B.; GAUVRY, G., Síndrome metabólico y factores de riesgo asociados con el estilo de vida de adolescentes de una ciudad de Argentina,

Revista Panamericana de Salud Pública, 24(3): 149-60, 2008.

• PINHEIRO, A.; ATALAH, E., Propuesta de una metodología de análisis de la calidad global de la alimentación. Revista Médica de Chile, 133: 175-182, 2005.

• PRADA, G.; DUBEIBE, L.; HERRÁN, O.; ANAYA, H., Evaluación del impacto de un ensayo comunitario sobre el consumo de frutas y verduras en Colombia. Salud Pública de México, 49: 11-19, 2007.

• GONZÁLEZ, A.; LAVALLE, F.; RÍOS, J., Síndrome metabólico y enfermedad cardiovascular. Escuela de Medicina. Universidad Anáhuac. México: Intersistemas Editores, 2004.

• RODRÍGUEZ, A.; SÁNCHEZ, M.; MARTÍNEZ, L., Síndrome Metabólico. Revista Cubana de Endocrinología, 13(3): 238-252, 2002.

• SOSA-ROSADO, J., Tratamiento no farmacológico de la hipertensión arterial. Anales de la Facultad de Medicina, 71: 241-244, 2010.

• SETAYESHGAR, S.;.WHITING, S.; VATANPARAST, H., Prevalence of 10-Year Risk of Cardiovascular Diseases and Associated Risks in Canadian Adults: The Contribution of Cardiometabolic Risk Assessment Introduction. International Journal of Hypertension, 2013: 1-8, 2013.

• ZACARÍAS, I.; RODRÍGUEZ, L.; LERA, L.; HILL, R.; DOMPER, A.; GONZÁLEZ, D., Consumo de verduras y frutas en centros de salud y supermercados, de la región metropolitana de chile: programa 5 al día. Revista Chilena de Nutrición, 36(2): 159-168, 2009.

• ZIMMET, P.; ALBERTI, G.; RÍOS, M., Una nueva definición mundial del síndrome metabólico propuesta por la Federación Internacional de Diabetes: fundamento y resultados. Revista Española de Cardiología, 58(12): 1371-1376, 2005.

De páginas electrónicas

• ARPA, A.; GONZÁLEZ, O.; VEGA, C., Hábitos y estilos de vida asociados al síndrome metabólico. Revista Cubana de Medicina Militar, 39(1), 2010. En: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572010000100003&lng=es [fecha de consulta 2012 Sep 17]

Published

2013-12-31

Issue

Section

Artículos de Investigación

Categories