Preparation of marinade with Pomacea flagellata (Mesogastropoda: Ampullariidae) pickled snail meat from Tabasco, Mexico

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33064/iycuaa2021822574

Keywords:

snail, marinade, Pomacea, flagellata, Tabasco

Abstract

Snails of the genus Pomacea, commonly known
as swamp snails, are of great relevance from an
ecological, trophic, and nutritional point of view. The
objective of this research was to prepare pickled
snail marinade using Pomacea flagellata meat from
Tabasco, Mexico. Bromatological analyses were
conducted to know the escabeche’s chemical
composition, as well as microbiological analyses for
safety purposes and sensory tests to clarify consumer
acceptability. The P. flagellata snail-based marinade
was found to be highly safe (total coliform and
yeast, 0 NMP g-1 and 0 UFC g-1, respectively). Results
confirm that swamp snail meat has average levels of
protein (11.3 ± 2.6%) and low-fat levels (4.5 ± 1.1%).
In conclusion, the marinade made from pickled
P. flagellata snail had a high degree of safety and
nutritional value and was greatly accepted by
consumers.

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Carlos Alberto Cuenca Soria, Universidad Juárez Autónoma de Tabasco

División Académica Multidisciplinaria de los Ríos

Edgar Estuardo Ramírez-Muñoz, Universidad Juárez Autónoma de Tabasco

División Académica Multidisciplinaria de los Ríos

Martha Isabel Centeno-Zúñiga, Universidad Juárez Autónoma de Tabasco

División Académica Multidisciplinaria de los Ríos

Heradia Pascual-Cornelio, Universidad Juárez Autónoma de Tabasco

División Académica Multidisciplinaria de los Ríos

Emilio Jesús Maldonado-Enríquez, Universidad Juárez Autónoma de Tabasco

División Académica Multidisciplinaria de los Ríos

Malaquías Hernández-Ortiz, Universidad Juárez Autónoma de Tabasco

División Académica Multidisciplinaria de los Ríos

Juan Guzmán-Ceferino, Universidad Juárez Autónoma de Tabasco

División Académica de Ciencias Agropecuarias

Martha Esther May-Gutiérrez, Universidad Juárez Autónoma de Tabasco

División Académica Multidisciplinaria de los Ríos

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Published

2021-03-31

How to Cite

Cuenca Soria, C. A., Ramírez-Muñoz, E. E., Centeno-Zúñiga, M. I., Pascual-Cornelio, H., Maldonado-Enríquez, E. J., Hernández-Ortiz, M., Guzmán-Ceferino, J., & May-Gutiérrez, M. E. (2021). Preparation of marinade with Pomacea flagellata (Mesogastropoda: Ampullariidae) pickled snail meat from Tabasco, Mexico. Investigación Y Ciencia De La Universidad Autónoma De Aguascalientes, (82), 5–14. https://doi.org/10.33064/iycuaa2021822574

Issue

Section

Artículos de Investigación

Categories