This is an outdated version published on 2019-09-30. Read the most recent version.

Performance and quality of ‘Persian’ lime fruit with chemical nutrition, manure and legume in Martinez de la Torre, Veracruz, Mexico

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33064/iycuaa2019782231

Keywords:

Citrus latifolia, Pueraria phaseoloides, peel thickness, fruit per branch

Abstract

This experiment looked for increasing the yield and quality of ‘Persian’ lime fruit grafted on ‘Volkamer’ lemon by using chemical fertilization and organic nutrition (manure and legume Pueraria phaseoloides). Ranch ‘San Antonio’, municipality of Martinez de la Torre, Veracruz was the selected place to perform the experiment. A completely randomized block design was used with four treatments and five repetitions. The number of fruits per branch did not show statistical differences (P≤0.05) between treatments, branch length, number of leaves, fruit weight, polar/equatorial diameter ratio and leaf specific weight were statistically equal between treatments (P≤ 0.05), and the smallest peel thickness was with foliar fertilization with statistical differences (P≤0.05). Based on the results obtained, it is concluded that organic nutrition to the soil is an alternative in yield and quality of ‘Persian’ lime fruit.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Raúl Berdeja-Arbeu, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla

Facultad de Ingeniería Agrohidráulica

Missael Víctor Gómez, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla

Facultad de Ingeniería Agrohidráulica

José Méndez-Gómez, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla

Facultad de Ingeniería Agrohidráulica

Ramiro Escobar-Hernández, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla

Facultad de Ingeniería Agrohidráulica

Guillermo Jesuita Pérez-Marroquín, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla

Facultad de Ingeniería Agrohidráulica

References

• Anjum, M. A., Abid, M., & Naveed, F. (2001). Evaluation of citrus rootstocks for salinity tolerance at seedling stage. International Journal of Agriculture & Biology, 3(1), 1-4.
• Ariza-Flores, R., Barrios-Ayala, A., Herrera-Garcia, M., Barbosa-Moreno, F., Michel-Aceves, A., Otero-Sanchez, M. A., & Alia-Tejacal, I. (2015). Fitohormonas y bioestimulantes para la floración, producción y calidad de lima mexicana de invierno. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 6(7), 1653-1666.
• Berdeja-Arbeu, R., Hernández-Sayago, K., Salazar-Sandoval, R. I., Vázquez-Cruz, F., Méndez-Gómez, J., & Moreno-Velázquez, D. (2016). Aspersiones foliares con nitratos en lima Persa mejoran el rendimiento y calidad de fruta. Acta Agrícola y Pecuaria, 2(3), 72-77.
• Berdeja-Arbeu, R., Martínez-Patricio, G., Medel-Simón, M., Méndez-Gómez, J., & Ibáñez-Martínez, A. (2018). La fertilización química y orgánica al suelo en lima Persa (Citrus latifolia Tan.) mantiene el rendimiento y calidad del fruto. Acta Agrícola y
Pecuaria, 4(1), 10-17.
• Berdeja-Arbeu, R., Villegas-Monter, A., Ruíz-Posadas, L. M., Sahagún-Castellanos, J., & Colinas-León, M. T. (2010). Interacción lima Persa-portainjertos. Efecto en características estomáticas de hoja y vigor de árboles. Revista Chapingo Serie Horticultura, 16(2), 91-97.
• Caamal-Cauich, I., Jerónimo-Ascencio, F., Pat-Fernández, V. G., Romero-García, E., & Ramos-García, J. G. (2014). Análisis de los canales de exportación del limón Persa del municipio de Tlapacoyan, Veracruz. Revista Biológico Agropecuaria Tuxpan,
2(3), 183-191.
• Cabezas-Gutiérrez, M., & Rodriguez E., C. A. (2010). Técnicas hortícolas para optimizar el tamaño y la calidad del fruto del naranjo (Citrus sinensis L.). Agronomía Colombiana, 28(1), 55-62.
• Castricini, A., Da Silva, J. T. A., Da Silva, I. P., & Vilela Rodrigues, M. G. (2017) . Quality of Tahiti acid lime fertilized with nitrogen and potassium in the semiarid región of Minas Gerais. Revista Brasileira de Fruticultura, 39(2). doi:10.1590/0100-29452017288
• Curti-Díaz, S. A., Hernández-Guerra, C., Loredo-Salazar, R. X. (2012). Productividad del limón Persa injertado en cuatro portainjertos en una huerta comercial de Veracruz, México. Revista Chapingo Serie Horticultura, 18(3), 291-305.
• Curti-Díaz, S. A., Loredo-Salazar, X., Diaz-Zorrilla, U., Sandoval-Rincón, J. A., & Hernández-Hernández, J. (2000). Tecnología para producir limón Persa (Libro Técnico No. 8). México: INIFAP.
• Elhassan, A. A. M., El-Tilib, A. M. A., Ibrahim, H. S., Hashim A. A., & Awadelkarim, A. H. (2011). Response of foster grapefruit (Citrus paradisi Macf.) to organic and inorganic fertilization in central Sudan. Annals of Agricultural Sciences, 56(1), 37-41.
• García, E. (1987). Modificación al Sistema de la clasificación de Köppen. México: UNAM.
• Instituto Internacional de Nutrición de Plantas. (2018). Fuente de nutrientes específicos. Recuperado de http://nla.ipni.net/article/NLA-3078
• Magalhäes Machado, D., Lopes De Siqueira, D., Chambum Salomao, L. C., Cecon, P. R., & Pereira Da Silva, D. F. (2017). Evaluation of rootstocks for Tahiti acid lime in northern state of Minas Gerais. Revista Brasileira de Fruticultura, 39(1). doi:
10.1590/0100-29452017790
• Milosevic T., & Milosevic, N. (2015). Apple fruit quality, yield and leaf macronutrients content as affected by fertilizer treatment. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 15(1), 76-83.
• Morgan, K. T., Rouse R. E., Roka, F. M., Futch, S. H., & Zekri, M. (2005). Leaf and fruit mineral content and peel thickness of Hamlin orange. Proceedings of the Florida State Horticultural Society, 118, 19-21.
• Obreza, T. A., & Morgan, K. T. (2008). Nutrition of Florida citrus trees. US: University of Florida.
• Olarte-Ortiz, O., Almaguer-Vargas, G., & Espinoza-Espinoza, J. R. (2000). Efecto de la fertilización foliar en el estado nutrimental, la fotosíntesis, la concentración de carbohidratos y el rendimiento en naranjo ‘Valencia Late’. Terra Latinoamericana, 18(4), 339-347.
• Peters, M., Franco, L. H., Schmidt, A., & Hincapie, B. (2011). Especies forrajeras multipropósito: Opciones para productores del trópico americano (Publicación CIAT No. 374). Colombia: CIAT.
• Reyes, M. I., Villegas, A., Colinas, M. T., & Calderón, G. (2000). Peso específico, contenido de proteína y de clorofila en hojas de naranjo y tangerino. Agrociencia, 34(1), 49-55.
• Sanches Stuchi, E., Geraldo Martins, A. B., Rodas Lemo, R., & Cantuarias-Avilés, T. (2009). Fruit quality of ‘Tahiti’ lime (Citrus latifolia Tanak) grafted on twelve different rootstocks. Revista Brasileira de Fruticultura, 31(2), 454-460.
• Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural. (2004). PC-012-2004. Pliego de condiciones para el uso de la marca oficial México calidad selecta en limón Persa. Recuperado de www.méxicocalidadsuprema.org/assets/galeria/PC_012_2004_Limon_persa.pdf
• Srivastava, A. K., & Singh, S. (2003). Foliar fertilization in citrus-A review. Agricultural Reviews, 24(4), 250-264.
• Tapia-Vargas, L. M., Larios-Guzmán, A., Hernández-Pérez, A., & Guillén-Andrade, H. (2014) Nutrición orgánica del aguacate cv. ‘Hass’ y efecto nutrimental y agronómico. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 5(3), 463-472.
• Trinidad-Santos A., & Velasco-Velasco, J. (2016). Importancia de la materia orgánica en el suelo. Agroproductividad, 9(8), 52-58.
• Zuoping, Z., Sha, Y., Fen, L., Puhui, J., Xiaoying, W., & Yan’an, T. (2014). Effects of chemical fertilizer combined with organic manure on Fuji apple quality, yield and soil fertility in apple orchard on the Loess Plateau of China. International Journal of
Agricultural & Biological Engineering, 7(2), 45-55.

Published

2019-09-30

Versions

Issue

Section

Artículos de Investigación

Categories