This is an outdated version published on 2019-09-30. Read the most recent version.

Dynamics and regional specialization of the production of poultry meat in Mexico, 2004-2017

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33064/iycuaa2019782223

Keywords:

regional dynamics, chicken, regional analysis techniques

Abstract

As of 2003, the national production of poultry meat registered changes in its productive structure in each producing region. The objective was to obtain the behavior and specialization of poultry meat production, as well as its dynamism in eight regions of Mexico, during 2004-2017. The study applied Growth rates and regional analysis techniques. Jalisco obtained the greatest growth and dynamism in the regions studied, with a hypothetical profit of 18.26 thousand tons, as a result of greater specialization, inter regional competitiveness and better productive conditions. Puebla lagged behind during the entire period analyzed.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Eulogio Rebollar-Rebollar, Universidad Autónoma del Estado de México

Centro Universitario UAEM Temascaltepec

Samuel Rebollar-Rebollar, Universidad Autónoma del Estado de México

Centro Universitario UAEM Temascaltepec

Juvencio Hernández-Martínez, Universidad Autónoma del Estado de México

Centro Universitario UAEM Texcoco

Germán Gómez-Tenorio, Universidad Autónoma del Estado de México

Centro Universitario UAEM Temascaltepec

References

• Arenas Reyes, H. (10 de mayo de 2014). La industria avícola en
México a 20 años del TLCAN. Industria Avícola. Recuperado
de http://www.wattagnet.com/articles/22008-la-industriaavicola-
de-mexico-a-20-anos-del-tlcan
• Boisier, S. (1980). Técnicas de análisis regional con información
limitada. En Cuadernos del Instituto Latinoamericano y del
Caribe de Planificación Económica y Social (II, 27). Santiago
de Chile: CEPAL/ILPES.
• Comisión Federal de Competencia Económica. (2016).
Análisis de práctica monopólica absoluta. Investigación y
sanción a colusión en la industria avícola. Análisis de casos
(4 pp.). Recuperado de https://www.cofece.mx/cofece/
images/Promocion/Historias/Historia_Pollos_280316.pdf.
• Crawford, T. L. (2011). Impacto del TLCAN en el comercio
agrícola. Revista Mexicana de Agronegocios. 28(enerojunio),
457-468.
• Del Moral Barrera, L. E., & Hurtado Jaramillo, A. (2012). Los
efectos de la gripe aviar en los precios del pollo. Economía
Actual, 5(3), 35-38.
• Del Moral Barrera, L. E., Ramirez Gómez, B. P., & Muñoz Jumilla,
A. R. (2008). Crecimiento regional de carne de cerdo en
México, 1980-2005. Análisis económico, 23(52), 271-290.
• Fideicomisos Instituidos en Relación con la Agricultura.
(2015). Panorama Agroalimentario. Avicultura carne
2015 (27 pp.). Recuperado de https://www.gob.mx/cms/
uploads/attachment/file/61946/Panorama_Agroalimentario_
Avicultura_Carne_2015.pdf
• __________ (2016). Panorama Agroalimentario. Avicultura
carne 2016 (27 pp.). Recuperado de https://www.gob.
mx/cms/uploads/attachment/file/200631/Panorama_
Agroalimentario_Avicultura_Carne_2016.pdf
• Lira, L., & Quiroga, B. (2003). Técnicas de análisis regional.
En Manuales del Instituto Latinoamericano y del Caribe de
Planificación Económica y Social (30). Santiago de Chile:
Naciones Unidas.
• Medina Cardeña, J. C., Rejón Ávila, M. J., & Valencia Heredia,
E. R. (2012). Análisis de rentabilidad de la producción y venta
de pollo en canal en el municipio de Acanceh, Yucatán,
México. Revista Mexicana de Agronegocios, 30(enero-junio),
909-919.
• Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económico.
(2016). Perspectivas Agrícolas 2016-2025. Enfoque especial:
África subsahariana. París: Autor. doi: 10.1787/agr_outlook-
2016-es
• Rebollar-Rebollar, A., Gómez-Tenorio, G., Hernández-
Martínez, J., Rebollar-Rebollar, S., & González-Razo, F. J. (2014).
Comportamiento de la oferta y demanda regional de carne
de cerdo en canal en México, 1994-2012. Revista Mexicana
de Ciencias Pecuarias, 5(4), 377-392.
• Rebollar-Rebollar, E., Hernández-Martínez, J., Rebollar-Rebollar,
A., González-Razo, F. J., Gómez-Tenorio, G., & Rebollar-
Rebollar, S. (2016). Dinámica regional de la producción de
sorgo en México, 1994-2012. Revista Mexicana de Ciencias
Agrícolas, 7(3), 619-630.
• Rebollar-Rebollar, E., Rebollar-Rebollar, A., Gómez-Tenorio,
G., & Mondragón-Ancelmo, J. (2018). Comportamiento de
la oferta de carne de pollo en canal en la región Centro
Occidente de México, 1996-2016. En J. Herrera Camacho,
A. J. Chay Canul, F. Casanova Lugo, Á. T. Piñeiro Vázquez, L.
Márquez Benavides, E. Santillán Ferreyra, & J. Arce Menocal
(Eds.), Avances de la Investigación Sobre Producción Animal
y Seguridad Alimentaria en México (pp. 1273-1278). Morelia,
Michoacán, México: Universidad Michoacana de San Nicolás
de Hidalgo.
• Rebollar-Rebollar, E., Rebollar-Rebollar, A., Mondragón-
Ancelmo, J., & Gómez-Tenorio, G. (2018). Oferta y demanda
de carne de pollo en México, 1996-2016. Revista Mexicana de
Ciencias Pecuarias (en prensa).
• Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca
y Alimentación. (2013). Acuerdo mediante el cual se activa,
integra y opera el dispositivo nacional de emergencia de
salud animal. Diario Oficial de la Federación, 25 de febrero de
2013. Recuperado de http://www.dof.gob.mx/nota_detalle.
php?codigo=5288827&fecha=25/02/2013.
• Sistema de Información Agroalimentaria y Pesquera. (2012).
Producción agrícola nacional por entidad federativa de
los años 1994 a 2012 [Cuadro informativo]. Recuperado de
https://nube.siap.gob.mx/cierreagricola/.
• __________ (2017). Base de datos. Recuperado de http://
www.siap.gob.mx/index.php?option=com_wrapper&view=w
rapper&Itemid=371.
• Unión Nacional de Avicultores. (2017). Compendio de
indicadores económicos del sector avícola [Gráficas].
Recuperado de http://www.una.org.mx/index.php/
component/content/article/2-uncategorised/19-indicadoreseconomicos.
• __________ (2018). Situación de la avicultura mexicana.
Expectativas 2018. Recuperado de http://www.una.org.mx/
index.php/panorama/situacion-de-la-avicultura-mexicana
• United States Department of Agriculture. (2016). Mexico poultry
and products semi-annual: Poultry sector on the trend to a full
recovery from Al [Bases de datos]. Recuperado de https://
www.fas.usda.gov/data/mexico-poultry-and-products-semiannual-
0.

Published

2019-09-30

Versions

Issue

Section

Artículos de Investigación

Categories