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Preliminary study of the beer production process from red sorghum CIAP R-132 at laboratory scale

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33064/iycuaa2019772119

Keywords:

red sorghum CIAP R-132, beer, malting, maceration, fermentation

Abstract

We made a preliminary study of the beer production process from red sorghum CIAP R-132 at laboratory scale. The obtained results show an average germination value of 75.15%, while the beer obtained had an average alcoholic percentage value of 1.28%, an original extract value equal to 3.68% and acidity percentage of 4.26%. We did a bench-scale test, implementing the cooking stage and adding hop during it, hence obtaining 0.56% of alcoholic percentage; 3.46% of original extract; and 1.29% of acidity. From the conclusions obtained for this study it’s recommended to do the steeping stage with a 0.1% w/w NaOH aqueous solution, to carry out the cooking stage in the production process, to add sucrose or sugar-rich compounds to the wort prior to fermentation, and to add Fungamyl 800 l exogenous enzyme during maceration process.

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Amaury Pérez-Sánchez, Universidad de Camagüey “Ignacio Agramonte Loynaz”

Facultad de Ciencias Aplicadas. Carretera Circunvalación Norte, km 5½, e/Camino Viejo de Nuevitas y Ave. Ignacio Agramonte, C. P. 74650, Camagüey, Cuba

Helen María Alfonso-Fernández, Universidad de Camagüey “Ignacio Agramonte Loynaz”

Facultad de Ciencias Aplicadas. Carretera Circunvalación Norte, km 5½, e/Camino Viejo de Nuevitas y Ave. Ignacio Agramonte, C. P. 74650, Camagüey, Cuba.

Julio César Aragón-Fontes, Universidad de Camagüey “Ignacio Agramonte Loynaz”

Facultad de Ciencias Aplicadas. Carretera Circunvalación Norte, km 5½, e/Camino Viejo de Nuevitas y Ave. Ignacio Agramonte, C. P. 74650, Camagüey, Cuba.

José Gerardo Baltá-García, Universidad de Camagüey “Ignacio Agramonte Loynaz”

Facultad de Ciencias Aplicadas. Carretera Circunvalación Norte, km 5½, e/Camino Viejo de Nuevitas y Ave. Ignacio Agramonte, C. P. 74650, Camagüey, Cuba

Isnel Benítez-Cortés, Universidad de Camagüey “Ignacio Agramonte Loynaz”

Facultad de Ciencias Aplicadas. Carretera Circunvalación Norte, km 5½, e/Camino Viejo de Nuevitas y Ave. Ignacio Agramonte, C. P. 74650, Camagüey, Cuba.

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Published

2019-05-31

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How to Cite

Pérez-Sánchez, A., Alfonso-Fernández, H. M., Aragón-Fontes, J. C., Baltá-García, J. G., & Benítez-Cortés, I. (2019). Preliminary study of the beer production process from red sorghum CIAP R-132 at laboratory scale. Investigación Y Ciencia De La Universidad Autónoma De Aguascalientes, (77), 27–37. https://doi.org/10.33064/iycuaa2019772119

Issue

Section

Artículos de Investigación

Categories