Financial evaluation in the rural fattening of double-breasted white turkey
DOI:
https://doi.org/10.33064/iycuaa2025944969Keywords:
family livestock, cost-benefit analysis, production cost, feed conversion, net present valueAbstract
The objective of the study was to financially evaluate the rural fattening of double-breasted white turkey. To fulfill this purpose, data from fifty turkeys (379.90 ± 141.69 grams of ILW, 15 days old) were analyzed under the Cost-Benefit Analysis (CBA) methodology in the four stages of production (initiation, growth, development and ending). The results indicated that over a 5-year horizon, turkey production is profitable, presenting an IRR (93.80%) greater than the opportunity cost of capital (MARR = 14.29%), and a Net Present Value greater than 0 ($42,084.58). With this financial performance, the project during each year of life can cover the annual maintenance of 0.5 people. These results suggest that turkey production can be implemented by families in rural communities as it requires a low capital investment ($17,454) and represents a strategy to complement their income.
Downloads
Metrics
References
• Ángel-Hernández, A., Villegas-Aparicio, Y., Lozano-Trejo, S., García-Munguía, A. M., García-Munguía, C. A., & García-Munguía, O. (2023). Mercadeo de guajolote (Meleagris gallopavo gallopavo) en los mercados de Oaxaca. Agricultura Sociedad y Desarrollo, 20(1), 14-24. https://doi.org/10.22231/asyd. v19i4.1373
• Baca, U. G. (2016). Evaluación de proyectos de inversión (8a. ed.). México, D.F.: McGrawHill Education
• Camacho-Escobar, M. A., Jiménez-Hidalgo, E., Arroyo-Ledezma, J., Sánchez-Bernal, E. I., & Pérez-Lara, E. (2011). Historia natural, domesticación y distribución del guajolote (Meleagris gallopavo) en México. Universidad y Ciencia, 27(3), 351-360. Recuperado de https://www.scielo.org.mx/pdf/uc/v27n3/v27n3a9.pdf
• Cetkovic, J., Kneževic, M., Lakic, S., Žarkovic, M., Vujadinovic, R., Živkovic, A., & Cvijovic, J. (2022). Financial and economic investment evaluation of wastewater treatment plant. Water, 14(1), 1-123. https://doi.org/ 10.3390/w14010122
• Cigarroa-Vázquez, F., Herrera-Haro, J. G., Ruiz-Sesma, B., Cuca-García, J. M., Rojas-Martínez, R. I., & Lemus-Flores, C. (2013). Caracterización fenotípica del guajolote autóctono (Meleagris gallopavo) y sistema de producción en la región Centro Norte de Chiapas, México. Agrociencia, 47(6), 579-591. Recuperado de http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=30228268005
• Comisión Nacional para la Protección y Defensa de los Usuarios de Servicios Financieros (CONDUSEF). (2023). Simulador de ahorro e inversión. Recuperado de https://simulador.condusef.gob.mx/condusefahorro/datos_ppa.php?o=p1
• Consejo Nacional de Evaluación de la Política de Desarrollo Social (CONEVAL). (2023). Líneas de pobreza por ingresos, marzo 2023. Recuperado de https://www.coneval.org.mx/Medicion/Documents/Lineas_de_Pobreza_por_Ingresos/Lineas_de_Pobreza_por_Ingresos_mar_2023.pdf
• Cruz-Lujan, L. A., Albarrán-Portillo, B., Jasso-Arriaga, X., & García-Martínez, A. (2023). Tipología de unidades de producción de guajolote criollo (Meleagris gallopavo L.) de traspatio en Temascaltepec, Estado de México, México. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 26, 1-13. https://doi.org/10.56369/tsaes.4348
• Cuca-García, J. M., Gutiérrez-Arenas, D. A., & López-Pérez, E. (2018). La avicultura de traspatio en México: Historia y caracterización. Agroproductividad, 8(4), 30-36. Recuperado de https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/669
• Estrada-Mora, A., Alcántara-Carbajal, J., Cadena-Iñiguez, J., Tarango-Arámbula, L., Segura-León, O., Escalante-Pliego, P. (2013). La crianza del guajolote (Meleagris gallopavo L) en comunidades indígenes del centro de México. Agroproductividad, 6(6), 59-68. Recuperado de https://www.revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/495
• Garmendia, E., Aldezabal, A., Galan, E., Andonegi, A., Del Prado, A., Gamboa, G., García, O., Pardo, G., Aldai, N., & Barron, L. J. R. (2022). Mountain sheep grazing systems provide multiple ecological, socio-economic, and food quality benefits. Agronomy for Sustainable Development, 42(47), 1-13. https://doi.org/10.1007/s13593-021-00751-7
• INEGI. 2023. Consulta de indicadores sociodemográficos y económicos por área geográfica. Recuperado de https://www.inegi.org.mx/
• Laudadio, V., Tufarelli, V., Dario, M., Emilio, F. P. D, & Vicenti, A. (2009). Growth performance and carcass characteristics of female turkeys as affected by feeding programs. Poultry Science, 88(4), 805-810. https://doi.org/10.3382/ps.2008-00082
• Lugo, A. S. E. (2012). Modelo de optimización para la planeación de la producción en una compañía productora de pavos comerciales. El caso de una empresa de la Ciudad de Quito. (Tesis de maestría). Escuela Politécnica Nacional. http://bibdigital.epn.edu.ec/handle/15000/4862
• Maikasuwa, M. A., Ala, A. L., & Baba, D. (2014). Economic analysis of turkey production Inzuru Emirate, Kebbi State, Nigeria. International Journal of Modern Research and Reviews, 2(7), 229-234. Recuperado de http://journalijmrr.com/wp-content/uploads/2014/08/IJMRR-48-final.pdf
• Makinde, O. J., & Inuwa, M. (2015). The use of agro industrial by-products in the diet of grower turkeys. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 18, 2015, 371-378. Recuperado de https://www.redalyc.org/pdf/939/93944043011.pdf
• Márquez, D. C. L., & Castro, M. J. F. (2015). Uso del valor actual neto, tasa interna de retorno y relación benefIcio-costo en la evaluación financiera de un programa de vacunación de fiebre aftosa en el Estado de Yarakuy, Venezuela. Rev. Fac. Cs. Vets, 56(1), 58-61.
• Montoya, A., Caicedo, S., & Montoya, I. A. (2015). Análisis de las oportunidades de aumento de consumo de carne de pavo (Meleagris gallopavo) en Colombia. Suma de Negocios, 6, 183-193. https://doi.org/10.1016/j.sumneg.2015.10.006
• Pérez, R. G., & Rodríguez, G. B. (2020). Huexolotl: pasado y presente en México. Universidad Nacional Autónoma de México, Instituto de Investigaciones Antropológicas. Recuperado de http://ru.iia.unam.mx:8080/bitstream/10684/143/1/HuexolotlF.pdf
• Portillo-Salgado, R., Herrera-Haro, J. G., Bautista-Ortega, J., Ortega-Cerrilla, M. E., Sánchez Villarreal, A., & Bárcena Gama, J. R. (2018). Análisis descriptivo de las prácticas locales de cría y manejo del guajolote nativo (Meleagris gallopavo L.) en Campeche, México. Agroproductividad, 11(1), 88-94. Recuperado de https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/157
• Rebollar-Rebollar, S., Posadas-Domínguez, R. R., Rebollar-Rebollar, E., Hernández-Martínez, J. & González-Razo, F. J. (2020). Aportes a indicadores de evaluación privada de proyectos de inversión. Revista Mexicana de Agronegocios, 46, 444-461. Recuperado de https://www.redalyc.org/journal/141/14163631004/14163631004.pdf
• Rodríguez-Licea, G., Carrillo-Juárez, C., Hernández-Martínez, J., & Borja, B. M. (2017). Análisis diferencial técnico-económico de los sistemas productivos de guajolotes en el Estado de México. Ciencia Ergo Sum, 24(1), 25-47. Recuperado de https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=10449880003
• Santiago-Santiago, A. K., Arana-Coronado, O. A., Brambila-Paz, J. de J., Matus-Gardea, J. A., & Sosa-Montes, M. (2020). Evaluación financiera con metodología de opciones reales de inversión para producción y venta de café orgánico. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 11(3), 493-505. https://doi.org/10.29312/remexca.v11i3.1877
• Santos-Ricalde, R., & Segura-Correa, J. (2020). La importancia de la cría de pavos (Meleagricultura) en Yucatán. Bioagrociencias,13(1),1-8. Recuperado de https://www.revista.ccba.uady.mx/ojs/index.php/BAC/article/viewFile/3193/1481
• Santos-Ricalde, R., Segura-Correa, J., Palma-Ávila, I., Palma-Ávila, C., & Sarmiento-Franco, L. (2017). Evaluación de dos programas de alimentación sobre el comportamiento productivo y lesiones en patas de pavos comerciales. Nova Scientia, 9(2), 37-50. https://doi.org/10.21640/ns.v9i19.863
• Sistema de Información Agrícola y Pecuaria (SIAP). (2020). Sistema de información agrícola y pecuaria. Anuario estadístico de la producción agropecuaria. Recuperado de https://nube.siap.gob.mx/cierreagricola/
• Statista. (2023). Evolución anual de la tasa de inflación en México desde 2015 hasta 2028. Recuperado de https://es.statista.com/estadisticas/608330/tasa-de-inflacion-mexico/
• Valarezo-Ulloa, M., Valarezo-García, J., Vacacela-Ajila, W., & Ortega, R. R. (2016). Evaluación productiva y económica del engorde de Pavos de la estirpe Nicholas 700. Revista de la Dirección de Investigación, 6, 91-99. Recuperado de https://revistas.unl.edu.ec/index.php/cedamaz/article/view/66
• Vázquez-Martínez, I., Jaramillo-Villanueva, J. L., Bustamante-González, A., Vargas-López, S., Calderón-Sánchez, F., Torres-Hernández, & G., Pittrof, W. (2018). Estructura y tipología de las unidades de producción ovinas en el centro de México. Agricultura Sociedad y Desarrollo, 15, 85–97. Recuperado de https://www.scielo.org.mx/pdf/asd/v15n1/1870-5472-asd-15-01-85.pdf
Downloads
Published
How to Cite
License
Copyright (c) 2025 Ernesto Joel Dorantes-Coronado, Rodolfo Rogelio Posadas-Domínguez, Rolando Rojo-Rubio, Rafael Valentín Mendoza-Méndez, Hugo López-Benítez
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc-sa/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Las obras publicadas en versión electrónica de la revista están bajo la licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional (CC BY-NC-SA 4.0)