Moringa phenology during the nursery stage, in Maturín, Monagas, Venezuela

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33064/iycuaa2023884174

Keywords:

Moringa oleifera, ben, seedling, BBCH scale, phenophases

Abstract

In order to describe the phenophases of moringa cultivation in the nursery, a trial was installed in the cultivation house. Two phenological stages were observed: germination and leaf development. Six phenophases were identified in germination: 1-Phase 00: Dry seed; 2 and 3-Phases 05 and 06: Emission of radicle and formation of root hairs; 4- Phase 07: Formation of the hypocotyl; 5 and 6- Phases 08 and 09: Growth, emergence of the hypocotyl; occurred the first six days after sowing (das). The leaf development stage in moringa seedlings involved eight phenophases: 1- Phase 10: Initial and total opening of cotyledon leaves; and 2, 3, 4, 5, 6, 7 and 8- Phases 11, 12, 13, 14, 15, 16 and 17: corresponding to the development from the first to the seventh pair of true leaves, at 10, 13, 18, 23, 31, 35 and 39 days, respectively.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Guillermo Sabu Romero-Marcano, Universidad de Oriente

Producción Vegetal. Docente del Departamento de Ingeniería en Producción Animal, Campus Los Guaritos, Universidad de Oriente, Núcleo de Monagas, Venezuela

Ramón Silva-Acuña, Universidad de Oriente

Postgrado en Agricultura Tropical, Campus Juanico, Universidad de Oriente, Núcleo de Monagas, Venezuela

Adolfo Enrique Cañizares-Chacin, Universidad de Oriente

Postgrado en Agricultura Tropical, Campus Juanico, Universidad de Oriente, Núcleo de Monagas, Venezuela

References

• ACPA (Asociación Cubana de Producción Animal). (2010). Moringa oleifera un árbol promisorio para la ganadería. Rev. ACPA, 2, 50-53.

• Arcila, P., Buhr, L., Bleiholder, H., Hack, H. & Wicke, H. (2002). Application of the “extended BBCH-scale” for the description of the growth stages of coffee Coffea sp. Annals of Applied Biology (Inglaterra), 141, 19-27.

• Balanzino, M. (2018). Moringa, el superalimento más codiciado. Recuperado de https://www.thegourmetjournal.com/a-fondo/moringa/amp/

• Barrios-Soto, N. (2016). Caracterización fenológica en etapa de vivero de moringa (Moringa oleífera Lam), trupillo (Prosopis julifora), neem (Azadirachta indica), gualanday (Jacaranda caucana Pittier) y ceiba bonga (Ceiba pentandra), especies forestales adaptadas al trópico como estrategia de mitigación al cambio climático. Recuperado de https://repository.unad.edu.co/bitstream/handle/10596/17437/8785878.pdf?sequence=1&isAllowed=y

• Bernabé-Limones, E. (2021). Características morfológicas de la Moringa oleifera Lam en la fase de prendimiento pos trasplante en río verde, Santa Elena. Recuperado de https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ypbiXAKhoDQJ:https://repositorio.upse.edu.ec/bitstream/46000/6383/1/UPSE-TIA-2021-0085.pdf&cd=8&hl=es-419&ct=clnk&gl=ve

• Climate-data.org. (2020). Clima Maturín (Venezuela). Recuperado de https://es.climate-data.org/america-del-sur/venezuela/estado-monagas/maturin-4021/

• Coa, M., Silva-Acuña, R., Méndez-Natera, J. y Mundarain, S. (2015). Fenología de la floración del cafeto var. Catuaí Rojo en el municipio Caripe del estado Monagas, Venezuela. IDESIA (Chile), 33(1), 59-67.

• De Cara-García, J., Ruiz-López, C. y Mestre-Barceló, A. (2008). Adaptación del código BBCH a la observación fenológica de la aemet. Recuperado de https://repositorio.aemet.es/handle/20.500.11765/5373

• Di Rienzo, J., Casanoves, F., Balzarini, M., González, L., Tablada, M. y Robledo, C. (2020). Grupo InfoStat, FCA, Universidad Nacional de Córdoba, Argentina. URL http://www.infostat.com.ar

• Dos Santos, J., Marenco, C., Viera, C., Gheyi, H., De Lima, G. y Lira, V. (2017). Crecimiento del girasol (Helianthus annuus L) en función de la salinidad del agua de riego con fertilización nitrogenada. Agrociencia, 51(6), 649-660.

• Garavito, U. (2008). Moringa oleifera, alimento ecológico para ganado vacuno, porcino, equino, aves y peces, para alimentación humana, también para producción de etanol y biodiesel. Recuperado de http://www.engormix.com/moringa_ole%C3%ADferalimento_ecologico_s_articulos_1891_AGR.htm

• García, E., Medina, M., Cova, L., Clavero, T., Torres, A., Perdomo, D. y Santos, O. 2009. Evaluación integral de recursos forrajeros para rumiantes en el estado Trujillo, Venezuela. Rev. Fac. Agron. (LUZ), 26(4), 555-582.

• González-Luna, H. (2017). Evaluación del comportamiento de siete progenies de Moringa oleífera Lam, en condiciones de plantación en la finca Santa Rosa Universidad Nacional Agraria, Managua, Nicaragua. Recuperado de https://repositorio.una.edu.ni/3681/1/tnf30g643c.pdf

• González-Rivas, V. (2014). Comportamiento de dos poblaciones de Moringa oleifera (material acriollado y mejorado PKM1) en sus primeras etapas de crecimiento en condiciones de vivero, UNA, Managua, 2013. Recuperado de https://repositorio.una.edu.ni/2749/1/tnf01g643cp.pdf

• Hack, H., Bleiholder, H., Buhr, I., Meier, U., SchnockFricke, U., Weber, E. & Witzenberger, A. (1992). Einheitlichecodierung der phänologischenentwicklungsstadien mono- und dikotylerpflanzen-erweitertebbch-skala, Allgemein-Nachrichtenbl. Deut. Pflanzenschutzd, 44, 265-270.

• Holguín, V., García, I. y Mora-Delgado, J. (2018). Árboles y arbustos para silvopasturas: uso, calidad y alometría. Ibagué, Colombia: Universidad del Tolima.

• Lardizábal, R. y Theodoracopoulos, M. (2007). Producción de Zanahoria. Recuperado de http://bvirtual.infoagro.hn/xmlui/bitstream/handle/123456789/102/EDA_Manual_Produccion_Zanahoria_12_07.pdf?sequence=1

• Laskowski, L. y Bautista, D. (2003). Estudio fenológico del crecimiento y desarrollo de la plántula de semeruco Malpighia emarginata DC. Bioagro, 15(3), 183-191.

• Marcano, C., Acevedo, I., Contreras, J., Jiménez, O., Escalona, A. y Pérez, P. (2012). Crecimiento y desarrollo del cultivo pepino (Cucumis sativus L) en la zona hortícola de Humocaro Bajo, estado Lara, Venezuela. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 3(8), 1629-1636.

• Martín, C., Martín, G., García, A., Fernández, T., Hernández, E. y Puls, J. (2013). Potenciales aplicaciones de Moringa oleifera. Una revisión crítica. Pastos y Forrajes, 36(2), 137-149.

• Medina, M., García, D., Clavero, T. y Iglesias, J. (2007). Estudio comparativo de Moringa oleifera y Leucaena leucocephala durante la germinación y la etapa inicial de crecimiento. Zootecnia Tropical, 25(2), 83-93.

• Meier, U. (2001). Estadios de las plantas mono y dicotiledóneas, BBCH Monografía. Alemania: Centro Federal de Investigaciones Biológicas para Agricultura y Silvicultura.

• Morales-Santos, M., Peña-Valdivia, C., García-Esteva, A., Aguilar-Benítez, G. y Kohashi-Shibata, J. (2017). Características físicas y de germinación en semillas y plántulas de frijol (Phaseolus vulgaris L) silvestre, domesticado y su progenie. Agrociencia, 51(1), 43-62.

• Mundarain, S., Coa, M. y Cañizares, A. (2005). Fenología del crecimiento y desarrollo de plántulas de ají dulce (Capsicum frutescens L.). Revista UDO Agrícola, 5(1), 62-67.

• Mundarain, S., Silva-Acuña, R. y Méndez-Natera, J. (2018). Fenología de la fructificación y maduración del cafeto var. Catuaí Rojo, en el municipio Caripe del estado Monagas, Venezuela. Saber, Universidad de Oriente, Venezuela, 30, 244-252.

• Navas, A. (2019). Bancos forrajeros de Moringa oleifera, en condiciones de bosque húmedo tropical. Ciencia y Tecnología Agropecuaria, 20(2), 207-218.

• Olson, M. y Alvarado-Cárdenas, L. (2016). ¿Dónde cultivar el árbol milagro, Moringa oleifera, en México? Un análisis de su distribución potencial. Revista Mexicana de Biodiversidad, 87(3), 1089-1102.

• Olson, M. y Fahey, J. (2011). Moringa oleifera: un árbol multiusos para las zonas tropicales secas. Revista Mexicana de Biodiversidad, 82, 1071-1082.

• Padilla, C., Valenciaga, N., Crespo, G., González, D., Rodríguez, I. (2017). Requerimientos agronómicos de Moringa oleifera (Lam.) en sistemas ganaderos. Livestock Research for Rural Development, 29(11), 218. Recuperado de http://www.lrrd.org/lrrd29/11/idal29218.html

• Pérez, A., Sánchez, T., Armengol, N. y Reyes, F. (2010). Características y potencialidades de Moringa oleifera, Lamark. Una alternativa para la alimentación animal. Pastos y Forrajes, 33(4), 3-8.

• Pinto-Ortega, C. (2016). Evaluación de diferentes tipos de sustrato en el establecimiento de Moringa oleífera L. en vivero. Recuperado de http://saber.ucv.ve/bitstream/10872/20789/1/tesis%20carlos%20pinto%20definitiva%2021%2006%202016.pdf

• Ramírez, V. (2014). La fenología del café, una herramienta para apoyar la toma de decisiones. Manizales, Colombia: CENICAFE.

• Rosas, J. y Young, R. (1991). El cultivo de la soya. Recuperado de https://bdigital.zamorano.edu/bitstream/11036/2416/3/01.pdf

• Ruiz-Hernández, R., Pérez-Vázquez, A., García-Pérez, E., Landeros-Sánchez, C., Morales-Trejo, F. y Soto-Hernández, H. (2021). Caracterización morfológica de accesiones de Moringa oleífera provenientes del sur-sureste de México. Rev. Mex. Cienc. Agric., 12(7), 1209-1222.

• Sanabria, D., Silva-Acuña, R., Marcano, M., Barrios, R., Rivas, E. y Rodríguez, I. (2006). Evaluación de tres sistemas de labranza en la recuperación de una pastura degradada de Brachiaria humidicola. Zootecnia Trop., 24(4), 417-433.

• Schwartz, M. (1999). Advancing to full bloom: planning phenological research for the 21st century. International Journal of Biometeorology, 42(3), 113-118.

• Silva-Acuña, R., Mundarain, S., Méndez-Natera, J. y Coa, M. (2021). Fenología del cafeto var. “Catuaí Rojo” en las etapas de germinador y vivero, en Boquerón, municipio Caripe, Monagas, Venezuela. Saber, Universidad de Oriente, Venezuela, 33, 136-150.

• Valdés-Rodríguez, O., Muñoz-Gamboa, C., Pérez-Vázquez, A. y Martínez-Pacheco, L. (2014). Análisis y ajuste de curvas de crecimiento de Moringa oleífera Lam. en diferentes sustratos. Revista Científica Biológico Agropecuaria Tuxpan, 1(2), 7-11.

• Williams-Linera, G. y Meave, J. (2002). Patrones fenológicos. Recuperado de https://www.researchgate.net/publication/281348224

Published

2023-01-31

Issue

Section

Artículos de Investigación

Categories