Eating habits and social alimentary norms in schooled children

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33064/iycuaa2023884051

Keywords:

Eating habits, Food consumption, Social food norms, Social factors, Schoolchildren, Health

Abstract

In order to describe the eating habits and social eating norms of schoolchildren in Saltillo, Coahuila, a quantitative, descriptive and cross-sectional study was carried out. Through random sampling, 196 primary school children were selected. The descriptive results indicate that they consumed sugars, foods of animal origin, dairy products, and cereals in amounts greater than those suggested; who have between 5 and 6 meals a day; and those the main social eating norms were eating sitting down and eating from all nutritional groups. Concluding that eating habits are unhealthy and that social food norms regulate social interaction and manners when eating. It is pertinent to highlight the importance of the psychosocial approach to eating behavior, since other variables not considered in the biomedical model may be influencing health-disease processes.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Bárbara de los Ángeles Pérez-Pedraza, Universidad Autonoma de Coahuila

Facultad de Psicología, Unidad Saltillo

Janis Laviada-De la Garza, Universidad Autónoma de Coahuila

Facultad de Psicología, Unidad Saltillo

References

• Academia Nacional de Medicina (2015). Guías Alimentarias y de Actividad Física. México: Intersistemas S.A. de C.V. Recuperado en: https://www.anmm.org.mx/publicaciones/CAnivANM150/L29_ANM_Guias_alimentarias.pdf

• Ávila, H., Guitérrez, G., Martínez, M.L., Ruíz, J.M. & Guerra, J.A. (2018). Conducta y hábitos alimentarios en estudiantes escolares. Horizonte sanitario, 17(3), 217-225. Doi: 10.19136/hs.a17n3.2113

• Beltrán, M. & Arroyo, P (2006). Antropología y nutrición. México: Fundación Autónoma Metropolitana.

• Contreras, J. & Arnaiz, M. G. (2008). Preferencias y consumos alimentarios: entre el placer, la conveniencia y la salud. En C. Díaz y C. Gómez (Eds.) Alimentación, consumo y salud (pp- 153191). España: Fundación “la Caixa”. Recuperado en: https://fundacionlacaixa.org/documents/10280/240906/vol24_es.pdf/17edae2f- 49eb-4971-99c7-7745c8596107

• Díaz, C. (2005). Los debates actuales en la Sociología de la alimentación. Revista Internacional De Sociología, 63(40), 47–78. Doi: 10.3989/ris.2005.i40.189

• Díaz, C. & García, I. (2018). Homogeneidad y fragmentación en los hábitos alimentarios de los españoles. Una respuesta a través del análisis de los horarios, las relaciones y las normas alimentarias. Revista Internacional de Sociología, 76(3), 102-112. Doi: 10.3989/ris.2018.76.3.17.360

• Fondo de las Naciones Unidad para la Infancia (2020). Guía para el cuidado de la salud y nutrición de toda la familia, ¿cómo mantenernos saludables durante y después de COVID-19? Recuperado de: https://www.unicef.org/mexico/informes/gu%C3%ADa-para-el-cuidado-de-la-salud-y-nutrici%C3%B3n-de-toda-la-familia

• Fondo de las Naciones Unidad para la Infancia (2022). Salud y nutrición. Recuperado de: https://www.unicef.org/mexico/salud-y-nutrici%C3%B3n#:~:text=En%20M%C3%A9xico%20solamente%203%20de,brinda%20beneficios%20a%20las%20madres.

• Giacoman, C. (2018). Eating time in Santiago, Chile: A trade-off between norms and biological and social requirements. Time & Society, 0(0), 1-23. Doi: 10.1177/0961463x18783361

• Higgs, S. & Ruddock, H. (2020). Social influences on eating. En H. Meiselman (Ed.), Handbook of eating and drinking (277-291). United States of America: Springer Link.

• Instituto Nacional de Salud Pública (2022). Encuesta Nacional de Salud y Nutrición 2021 sobre Covid.19. Resultados Nacionales. Recuperado de: https://ensanut.insp.mx/encuestas/ensanutcontinua2021/doctos/informes/220804_Ensa21_digital_4ago.pdf

• Liu, J., Thomas, J.M. & Higgs, S. (2019). The relationship between social identity, descriptive social norma and eating intentions and behaviors. Journal of experimental social psychology, 82, 217-230. Doi: 10.1016/j.jesp.2019.02.002

• Moral, J., Ybarra, J.L., Álvarez, J., Zapata, J. & González, J. (2011). Los jóvenes, sus hábitos de actividad física y alimentación. Un estudio comparativo en el noreste de México. México: Fontamara.

• Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (2022). Glosario de términos. Recuperado de: https://www.fao.org/3/am401s/am401s07.pdf

• Pardo, A., Petrie, M. A., García, P., Jurado, B., Escalante, N. R., Vázquez, V. & Ruiz, M. A. (2018). Adaptación a la población mexicana del Cuestionario de hábitos relacionados con el sobrepeso y la obesidad. Nutrición Hospitalaria, 35(4), 854-863. Doi: 10.20960/nh.1693

• Pérez, B.A. & López, D.I. (2022). Propiedades psicométricas del Cuestionario de Normas Sociales Alimentarias en el Noreste de México. Journal of behavior, health & social issues, 14(1), 8-16. Doi: 10.22201/fesi.20070780e.2022.14.1.79148

• Sánchez, V. & Aguilar, A. (2015). Hábitos alimentarios y conductas relacionadas con la salud en una población universitaria. Nutrición Hospitalaria, 31(1), 449-457. Doi: 10.3305/nh.2015.31.1.7412

• Secretaría de Educación Pública (2015). Primaria. Educación Básica. Recuperado de: https://www.gob.mx/sep/acciones-y-programas/primaria-educacion-basica

• Secretaría de Salud (2010). Guía de Alimentos para la Población Mexicana. México: Pressprinting S.A. de C.V. Recuperado de: https://www.imss.gob.mx/sites/all/statics/salud/guia-alimentos.pdf

• Serdula, M. K., Ivery, D., Coates, R. J., Freedman, D. S., Williamson, D. F. & Byers, T. (1993). Do Obese Children Become Obese Adults? A Review of the Literature. Preventive Medicine, 22(2), 167–177. Doi: 10.1006/pmed.1993.1014

• Serra, L., Ribas, L., Pérez, R.C., Roman, B. & Aranceta, J. (2003). Hábitos alimentarios y consumo de alimentos en la población infantil y juvenil española (1998-2000): variables socioeconómicas y geográficas. Medicina Clínica, 121(4), pp. 126–131. Doi: 10.1016/S0025-7753(03)73879-2

• Shamah-Levy, T., Romero-Martínez, M., Barrientos-Gutiérrez, T., Cuevas-Nasu, L., Bautista-Arredondo, S., Colchero, M.A., Gaona-Pineda, E.B., Lazcano-Ponce, E., Martínez-Barnetche, J., Alpuche-Arana, C., Rivera-Dommarco, J. (2021). Encuesta Nacional de Salud y Nutrición 2020 sobre Covid-19. Resultados nacionales. México: Instituto Nacional de Salud Pública.

• Tur, J. A., Romaguera, D., & Pons, A. (2004). Food Consumption Patterns in a Mediterranean Region: Does the Mediterranean Diet Still Exist? Annals of Nutrition and Metabolism, 48(3), 193–201. Doi: 10.1159/000079754

• Vázquez, V., Ortiz, A. S., & Montes, M. (2005). La alimentación en México. Estudios Sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 13(25), 7-34.

Published

2023-01-31

Issue

Section

Artículos de Investigación

Categories