Economic importance and competitiveness of agricultural chains in Aguascalientes, Mexico

Authors

  • Mercedes Borja Bravo Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias
  • Gabriela Rodríguez Licea Universidad Autónoma del Estado de México
  • Esteban Salvador Osuna Ceja Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias
  • Liliana López Aguilar Universidad Tecnológica del Norte de Aguascalientes

DOI:

https://doi.org/10.33064/iycuaa2016691859

Keywords:

standardization, indicators, positioning, policies, competitiveness, socioeconomic importance

Abstract

The goal of this paper was to determine the socioeconomic importance and competitiveness of agricultural chains in Aguascalientes, Mexico. Through standardization of indicators and the array of strategic positioning empirical evidence is found that, given the vertical integration between the agricultural and livestock production, chains and strategic priority are maize, cattle, poultry and swine. In contrast, beans, grapes, forage oats and pastures, need to increase their socio-economic importance, and the guava, peach, prickly pear and green alfalfa forage, require boost competitiveness. The vegetables, sheep, goats and honey were less important and less competitive; however, they show an expansionary trend driven by the public policies of the state, which focus on strings that require a lower water consumption and generate products with greater opportunity to position itself in the market, mainly the agro-industrial sector.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Mercedes Borja Bravo, Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias

Campo Experimental Pabellón, Programa de Socioeconomía

Gabriela Rodríguez Licea, Universidad Autónoma del Estado de México

Facultad de Economía

Esteban Salvador Osuna Ceja, Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias

Campo Experimental Pabellón, Programa de F ertilidad de Suelos y Nutrición Vegetal

Liliana López Aguilar, Universidad Tecnológica del Norte de Aguascalientes

Ingeniería en Desarrollo e Innovación Empresarial

References

• AGUIRRE MORENO, V. J. et al. (Coords.). COAHUILA 2010. Diagnóstico de la problemática y oportunidades de desarrollo del sector rural de Coahuila. Coahuila, México: Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro. 34 pp., 2010.

• BENÍTEZ RAMÍREZ, J. G. et al. Determinación de los factores que afectan el mercado de carne bovina en México. Agrociencia, 44(1): 109-119, 2010.

• GAITÁN, J. et al. Programa estratégico de necesidades de investigación y transferencia de tecnología en Coahuila. Reporte Fase I: Recolección de información e identificación de cadenas productivas prioritarias. México: ITESM-COFUPROSAGARPA-Fundación Produce Coahuila, A. C. 93 pp., 2002.

• GARCÍA MATA, R. et al. Modelo econométrico para determinar los factores que afectan el mercado de la carne de porcino en México. Interciencia, 29(8): 414-420, 2004.

• GHEZÁN, G. et al. Análisis prospectivo de la demanda tecnológica en el sistema agroindustrial. La Haya, Países Bajos: ISNAR (SERVICIO INTERNACIONAL PARA LA INVESTIGACIÓN AGRÍCOLA NACIONAL), 1999.

• GOBIERNO DE AGUASCALIENTES. Programa Sectorial de Desarrollo Económico 2010-2016. Aguascalientes, México: Autor, 275 pp., 2011.

• MARTÍNEZ MÉNEZ, M. Estimación de la erosión del suelo [Presentación en pdf]. México: SAGARPA (SECRETARÍA DE AGRICULTURA, GANADERÍA, DESARROLLO RURAL, PESCA Y ALIMENTACIÓN)-INCA RURAL-COP. 8 pp., 2005.

• RODRÍGUEZ LICEA, G. et al. Preferencias del consumidor de frijol (Phaseolus vulgaris L.) en México: factores y características que influyen en la decisión de compra diferenciada por tipo y variedad. Paradigma Económico, 2(1): 121-145, 2010.

• ROJAS, P. et al. Algunos ejemplos de cómo medir la competitividad. Cuaderno Técnico No. 14. San José, Costa Rica: IICA. 49 pp., 2000.

• ROMERO, S. y SEPÚLVEDA, S. Territorio, agricultura y competitividad. Cuaderno Técnico No. 10. San José, Costa Rica: IICA. 11 pp., 1999.

• SÁNCHEZ TOLEDANO, B. I. et al. Estructura económica competitiva del sector agropecuario de Zacatecas: un análisis por agrocadenas. Revista Mexicana de Agronegocios, XVII(33): 552-563, 2013.

De páginas electrónicas

• INEGI (INSTITUTO NACIONAL DE ESTADÍSTICA Y GEOGRAFÍA). Banco de información económica. México: Autor, 2013. Recuperado en febrero de 2015, de http://www.inegi.org.mx/sistemas/bie/

• INEGI (INSTITUTO NACIONAL DE ESTADÍSTICA Y GEOGRAFÍA). Censo agrícola, ganadero y forestal 2007: resultados agrícolas por estado (Aguascalientes). México: Autor, 2007. Recuperado en abril de 2015, de http://www.inegi.org.mx/

• SEDRAE (SECRETARÍA DE DESARROLLO RURAL Y AGROEMPRESARIAL). Reporte de agricultura protegida. Aguascalientes, México. México: Autor, 2013. Recuperado en junio de 2015, de http://www.aguascalientes.gob.mx/sedrae/

• SIAP (SERVICIO DE INFORMACIÓN AGROALIMENTARIA Y PESQUERA). Sistema de Información Agroalimentaria de Consulta (SIACON), 980-2013. Autor, 2013. Recuperado en abril de 2015, de http://www.siap.gob.mx/

asiacon2012parcialsiacon-zip/

Published

2016-12-31

Issue

Section

Artículos de Investigación

Categories