Sociocultural breviary of mountain flavors

Authors

DOI:

https://doi.org/10.33064/45crscsh2738

Keywords:

traditional food, culinary customs, typical dishes, regional gastronomy, Sierra Nororiental de Puebla

Abstract

In this work, the result of a prolonged collection of experiences and stories from the oral tradition of the inhabitants of the Sierra Nororiental de Puebla and neighboring regions of the state of Veracruz, a collection of dishes that constitute the use and culinary customs in the region is made and beyond the nutritional practice of them, the sociocultural element of the food environment of the communities that make up it is highlighted. Semi-structured in-depth interviews were conducted with people willing to share their knowledge and experiences around the atmosphere of the dish, from its daily to festive and ceremonial scope. The purpose of this work has been to share not only the gastronomy of the region, but above all to know the voice of those who are involved in the social and cultural experience of feeding, from preparation to tasting, from the secret ingredient to its symbolic burden, from obtaining the ingredients to the ritual environment that makes them unique.

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Author Biographies

Ana Liviere Vargas-Vizuet, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla

Ana Liviere Vargas-Vizuet (analiviere.vargas@correo.buap.mx) es Profesora Investigadora de tiempo completo adscrita al Complejo Regional Nororiental – Sede Teziutlán de la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla, forma parte del Grupo de Investigación Estudios Regionales Transdisciplinarios, tiene una Maestría en Historia por el Instituto de Ciencias Sociales y Humanidades de la BUAP y una Licenciatura en Etnología por la Escuela Nacional de Antropología e Historia. Contribución al artículo: investigación y escritura, borrador original (ORCID 0000-0002-9506-8782).

Fabio Morandín-Ahuerma, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla

Fabio Morandín-Ahuerma (fabio.morandin@correo.buap.mx) es Profesor Investigador de tiempo completo adscrito al Complejo Regional Nororiental – Sede Teziutlán de la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla, forma parte del Grupo de Investigación Estudios Regionales Transdisciplinarios, ha realizado una estancia posdoctoral en el CIF-Buenos Aires (Conicet), candidato SNI y Doctor en Filosofía por la Universidad Veracruzana. Premio Arte, Ciencia, Luz. Contribución al artículo: conceptualización y escritura; revisión y edición (ORCID 0000-0001-6082-2207).

Abelardo Romero-Fernández, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla

Abelardo romero-fernández (abelardo.romero@correo.buap.mx) es Profesor Investigador de tiempo completo adscrito al Complejo Regional Nororiental – Sede Teziutlán de la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla, forma parte del Grupo de Investigación Estudios Regionales Transdisciplinarios, tiene una Maestría en Educación por la Universidad LaSalle en donde cursa estudios de doctorado y es Licenciado en Lenguas Modernas por la BUAP y en Pedagogía por la UNAM. Contribución al artículo: conceptualización y escritura, revisión y edición (ORCID 0000-0002-1935-4365)

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Published

2021-07-01

How to Cite

Vargas-Vizuet, A. L., Morandín-Ahuerma, F., & Romero-Fernández, A. (2021). Sociocultural breviary of mountain flavors. Caleidoscopio - Biannual Journal of Social Sciences and Humanities, 25(45). https://doi.org/10.33064/45crscsh2738

Issue

Section

Articles